İçeriğe geç

Sürdürülebilir yaşama hizmet eden bir aktivite, solucan kompostu!

22 Ekim 2013

Solucan deyince önce herkesin tepkisi” ıııığı benden uzak olsun ” oluyor. Kompost deyince de komposto ile karıştırılıyor. Ama bu konuda biraz okuyup biraz da tecrübe sahiplerinin bilgilerinden yararlanıp solucanların dünyasına girince iş değişiyor. Halen şehirde ve bir apartman katında yaşadığım için tam tamına uygulamasını yapamadığım ama ucundan kıyısından bildiğim bu konu bakın birden hayatımıza ve de dolaylı olarak blog yazılarıma nasıl karıştı.

“Armağan uçurtması” facebook platformunda bir arkadaşımız bize armağan olarak Mersin’den bu işin uzmanı sevgili Huriye Kara’yı , namı diğer “Kompost ana” getirebileceğini yazınca anında kalabalık bir meraklı gurubu oluştu. Yazıldı çizildi sonunda 27 Eylül günü Etiler Forum’dan arkadaşımız Sibel’in evinde buluştuk. Önce  masa başında dersimizi gördük. Slayt gösterisini izledik. Ardından bahçeye indik ve hep birlikte evlerimizden getirdiğimiz atıklarla bir solucan evi yaptık. Yani onlara mutfaksal atıklarımızla doğal ortam yaratmaya çalıştık. Biraz karton, biraz bahçe toprağı, biraz gerçek ağaç talaşı, sebze meyve artıkları, yumurta kabuğu ve Huriye Hanım’ın getirdiği solucanlı komposttan ekleyerek yeni kompostumuzu hazırlayıp uykuya bıraktık. Bu arada  Huriye Hanım’ın solucanlarına nasıl kıymet verdiğini onların birinin ziyan olmaması için özen gösterdiğini söylemeliyim. Solucanlar da bizim gibi 18-22 dereceler arasını pek severlermiş. Onları hazırlanan evlerinde yaklaşık üç haftadır  bu ısıda ve loş bir ortamda bekletiyoruz. Kompost ve içindeki solucanlar şu an benim evimde ama bir ay dolduğunda bu çalışmaya katılan arkadaşlar gelecek ve kompostu birlikte açıp içinde oluşan solucan yumurtalarını ve yavrularını bölüşüp  herbirimiz yepyeni kompostlar hazırlayacağız.

Henüz bu konuda ahkam kesecek kadar bilgim yok, ancak epey zamandır,evde çöp ayrıştırdığımız için, hiç değilse mutfaksal atıklarımızı bahçenin bir köşesinde toprağa karıştırarak bile yararlı bir iş yapacağımızı biliyordum. Huriye Hanım bu konuda  kendi hazırlamış olduğu bir sunumu kaydedip yayınlamamıza izin verdi ve ben size şimdi bu linki paylaşacağım.

Amacımız hem evdeki atıkları çöp yığınlarına göndermek yerine doğaya doğal sürece katmak, hem de topraktaki her türlü kirliliği yok edebilme yetisine sahip solucan türlerinin çoğalmasına yardımcı olmak. Öğrendiğimize göre solucanlar petrol atıklarını dahi temizliyor bir süre sonra toprağı yeniden tarım için kullanılacak hale getiriyorlarmış.Tabii bunun için büyük ülkeler özel çalışmalar yapıyorlarmış. Ben o gün yaptıklarımızı fotoğrafladım ancak detaylı bilgileri kompost ananın kendi ağzından dinlemeniz için onun sunumunu paylaşıyorum.

İşte o günden görüntüler ve Huriye Hanım diğer adıyla kompost ananın sunumu.

https://www.dropbox.com/s/skkz03qkzfwned7/tatuta-solucan.ppt                            veya

https://www.wetransfer.com/downloads/2debc916595719ed126c5d5827a0f91620131004141910/f598199dafcc2e350649940bc8e07c5b20131004141910/4edac2

1-SOLUCAN KOMPOSTU

1-SOLUCAN KOMPOSTU1

1-SOLUCAN KOMPOSTU2

1-SOLUCAN KOMPOSTU3

1-SOLUCAN KOMPOSTU4

Bu arada bu konularla  ilgileneneler için şu sıra bana ulaşan ekteki duyuruyu da paylaşmak istedim :
Senem Tufekcioglu ile Pratik Ev Permakulturu Kursu
Devamli karsilastigimiz sorulara cevap bulabileceginiz 2 gunluk bir egitim…
Dogal nedir, organik mi, dogal mi? Kendim evde neler yapabilirim? Kendi balkon ya da cam onu bahcemi nasil olustururum? Kimyasal kirleticiler nelerdir?
Tum bunlara bu egitimle cevap alabilirsiniz. Ayrica kurs Turkiye Permakultur Arastirma Enstitu’su onayli olup, katilimcilara sertifika da verilecektir. Kayit icin ipermakulturkolektifi(at)gmail.com  Detayli bilgi icin:
https://www.facebook.com/events/179772655548065/

Reklam
2 Yorum leave one →
  1. 22 Ekim 2013 13:19

    Ben yıllardır ev artıklarını balkonda un çuvalı içinde biriktiririm ve yazın balkon kovalarına harika toprak yaparım.Dışarıdan toprak ve gübre almıyorum,tamamen organik toprağımı bu şekilde yapıyorum.İçindeki, solucanların da tamamen marul veya öteki yeşilliklerden geldiğini sanıyorum ve toprağımı havalandırdığına inanıyorum.Özel olarak solucan bulmadım hiç.Toprağım o kadar organik ki, canlıların yaşamasına izin veriyor.Güzel bir konu,teşekkürler.

  2. 22 Ekim 2013 12:22

    Merhaba sevgili okul arkadasimin sevgili annesi.. Konu ile benim de bayagi bir calismalarim oldu.. Maalesef solucanlar o kadar hassas ki.. Kaybettik solucanlari..nem uyacak, sicaklik uyacak.. Küf olmayacak, baska böcü börtü baskin olmayacak 😦 neyse.. Bizimkiler hakkin rahmetine kavustu garibanlar.. 😦 ben bu ara bokachi yapiyorum bu nedenle.. Evdeki meyve, sebze artiklainin yumurta kabuklainin havaiz ortamda tursusu kuruluyor gibi birsey;) icine mikroorganizmalarin büyümesi icin biraz süt püskürtülebilir.. Silaj yem yapilir ya..iste öyle bir islem.. 😉 japonlar bu teknikle cöplerini dönüstürüyor.. En iyisi konu ile ilgili yazi yazayim.. Bir ara paylasayim isil teyze.. Konu uzun.. Ama ev ici en iyi kompost teknigini ben bunda buldum.. Apartmanda bile yapilabilir.. Evin bahcesindede soguk tip kompost yapiyorum.. Ama bokachinin kompost alti suyu cok degerli..neyse..sevgiyle kal.. Solucanlarin akibetini yazin.. Merakla bekleyecegim.. 😉

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: