Izgara Sebze Pastası
Yemeğe konuklarınız var ama son anda öğrendiniz ki çoğu sıkı diyetteler ve et yemeğinin yanında sadece ızgara sebze yiyebiliyorlar. Ne sıkıcı değil mi? Oysa siz çeşit çeşit yemekler, dolmalar, börekler ve pasta yapacaktınız. Haklısınız kim olsa sıkılır.Çeşit çeşit yemeklerinize böreklerinize hoşça kal demeniz gerekecek belki ama pasta var ya pasta bence ona veda etmenize gerek kalmayacak çünkü siz konuklarınıza öyle bir pasta yapacaksınız ki yiyenler bir daha isteyecek ve diyetleri de bozulmayacak. Bu pasta ızgara sebze pastası olacak. Izgara sebzeyi garnitür olarak kullanmak için çeşitli süslü şekillerde sunarız ama doyurucu olacağı zaman iş başkadır. Bu hafta yıllar sonra buluştuğumuz ilkokul arkadaşlarımızdan İra’nın evine konuk olduk.Doğrusu sofrasına A dan Z ye bayıldık. Dört dörtlüktü herşey. Hele o sebze pastası.İnanılmazdı. Kimin evinde bir araya gelsek masada yemek tarifleri havada uçuşuyor,bir yandan yerken bir yandan çok açmışız gibi yemeklerden bahsediyoruz.Bu kez arkadaşlarımızdan biri bizi uyardı ve sofradaki yemeklerin tariflerini tam tamına alamadık.Artık aklımızda kalanla yetinecektik.Neyse ki fotoğraf çekmemize de sonradan telefonla tarif almamıza karışan yoktu.
Bugün size arkadaşımın evinde yediğim ve hemen gelip sizler için uyguladığım ve fotoğrafladığım sebze pastasını tarif edeceğim. Galiba ben yine dayanamayıp kafama göre bazı değişiklikler yaptım.Mesela ızgara soğan ve havuç benim eklememdir. Arzu eden kullanmayabilir ama soğan ve sarımsağın girdiği yerde lezzet de başka olur hani.
Üstteki fotoğraf tek kişilik porsiyon halindeki sebze pastasıdır.
Neler Kullandım?
Patlıcan,kabak,mantar,kuru soğan,kırmızı sarı ve yeşil etli biberler,dolma fıstığı,sarımsak ve zeytinyağı
Seze katlarının aralarına arkadaşım tulum peyniri koymuştu. Ben tam yağlı keçi peyniri kullandım. Arzu eden dil peyniri veya benzer bir peynir kullanabilir.
Nasıl Yaptım?
İyice yıkanan sebzelerimi istediğim şekilde dilimledikten sonra yağlı kağıt yayılmış fırın tepsisine dizdim. Üzerlerine fırçayla içine önceden sarımsak rendelediğim zeytinyağımdan sürdüm.Dört-beş kişilik sebze pastası için iki fırın tepsisi kullandım. Ancak sebzeleri ocak üzerinde kullanılan tost makinelerinde veya demir tavada da ızgara yapmak mümkün. Az kişi için belki de bu yöntem daha da kolay olacaktır.Sebzeleri pişirirken aynı sürede pişeceğini bildiğim biberleri bir tepsiye,patlıcan,kabak ve ince dilimlenmiş havuçları da ayrı tepsiye koydum.
Sebzeler iyice yumuşayıp renkleri kızardıktan sonra fırından alıp üzerlerine biraz tuz ve karabiber serptim.
Gelelim sebzelerin pastaya dönüşmesine.
Bu iş için ister,kenarı açılan çember bir kek kalıbı veya kolayca ters çevrilebilecek bir fırın kabı kullanabilirsiniz.İster bütün ister tek kişilik pastalar yapmanız da mümkün.
Ben sebzeleri dizerken aynı renkte olanları bir sıraya dizdim üzerlerine biraz ufalanmış peynir ve kavrulmuş dolma fıstığı koyduktan sonra diğer bir sebze katına geçtim.Renk uyumuna dikkat ederek sebze pastamı kalıbıma yerleştirdikten sonra sofraya getirmeden önce on dakika kadar orta hararetteki fırında ısıttım ki peynirler hafifçe erisin ve sebzelerim de ılık ılık olsunlar.Servis tabağına aldıktan sonra bir kenara süsleme için ayırdığım sebzelerle pastamın üstünü süsledim.
Ağız tadınız çok, sofranız hep renkli olsun!