İçeriğe geç

Glutensiz beslenenler de su böreği yiyebilirmiş…

17 Eylül 2015

  • 1-20150915_140102Durur, durur, birden peş peşe yazarım. Aslında şu sıra hiç tarif vermek niyetinde olmadığımı hafta başında yazmıştım.Yine de fikrim değişmiş değil. Ancak, konu glutensiz beslenme olunca iş değişti. Bizim evde glutensiz su böreği yapılır da, bunu size “eşim gibi glutensiz beslenmek zorunda olanlara ” paylaşmadan durabilir miyim? Duramadım işte…
  • Tanıyanlar bilir; her türlü yemeği zorluk durumuna bakmadan yapmaya çalışırım üstelik yeni şeyleri de denemekten hiç çekinmem. Ama iş yufka açmaya gelince orada derin bir nefes alırım. Boyumdan büyük işlere kalkışmak gibi gelir bana yufka açmak. Bu da hiç açmam demek değil tabii; hamur işini seviyorsak ucundan da olsa açmayı bileceğiz, değil mi? Hep yazarım benim açtığım yufka en fazla büyükçe bir yemek tabağı kadar olur. Bu da yetermiş su böreği yapmaya, hem de su böreği ocağın üzerinde ufak bir tavada da pekâlâ pişermiş. Buraya kadar iyi güzel de bir de bunu glütensiz, nişasta bazlı bir unla yapılabileceğini deneyerek öğrenmek bir başka güzel oldu. Bir zamanlar bazlama pişirmeyi öğrendiğim sevgili komşumuz Sündüz’ ün verdiği cesaretle giriştim işe. Sana yardıma gelirim demişti ama sabırsızımdır ya, beklemeye dayanamadım; söylediklerini bir bir uygulayarak çoktandır glütensiz beslendiği için börek türü şeylere hasret kalan eşime sürpriz bir su böreği yapıverdim. Zira glütensiz ekmek, tatlı tuzlu kek, krep, poğaça yapıyordum ama börek denememiştim. Hazırlığıydı, pişmesiydi inanın hepsi bir saat on beş dakika kadar sürdü. Sonuç muhteşemdi.Neler kullandım?2 yumurta1çay bardağı keçi sütü ( Eşimde yok ama birçok kişide aynı zamanda inek sütü ve ürünlerine de allerji olabiliyor)1 tatlı kaşığı deniz tuzu1 buçuk su bardağı glütensiz nişasta karışımı ( Sinangil veya İstanbul’da GNK halk ekmeğin glütensiz karışımı) Glutensiz un alırken herkesin doktorundan tavsiye almasını önemle hatırlatırım. Dikkat! Hamur kulak memesi kıvamında ele yapışmayacak gibi olmalı bunun için un miktarı değişebilir.

    Ben iç olarak soğanla kavrulmuş pazıyla beyaz peynir kullandım.

    Nasıl yaptım?

    -Önce harcı hazırladım.

    -Hamuru tuttum. 7- 8 yumruya ayırdım. On dakika üzerleri örtülü beklettim.

    – Derin ve yayvan iki tencere çıkardım. Birine soğuk su koydum diğerine sıcak su. Sıcak su koyduğumun altını açtım ki kaynasın.

    – Tezgâha, lavabonun damlalığına büyükçe bir süzgeci ters olarak koydum ki hamurlarımı süzerken hem kolayca kavrayabileyim hem de sular damlalığa aksın.

  • 1-20150915_134536
  • İki büyük delikli kepçeyi hazır ettim.-Yaklaşık 30 cm çapındaki döküm tavamı bolca zeytinyağıyla yağladım. Ayrıca biraz tereyağı zeytinyağı karışımını bir kâsede karıştırıp hazır ettim.-Hamurlarımı iki parça yağlı kâğıt arasında hazır satılan lavaşlar kalınlığında yani 3mm gibi, açtım. Becerebilen daha ince açabilir ama bu hamur diğer hamurlara benzemiyor ve çabucak kırılma eğilimi gösteriyor.-Sonra her bir hamuru önce kaynamakta olan suya atıp 2 dakika kadar pişmesini bekledim. Delikli kepçeler yardımıyla sıcak sudan soğuk suya attığım her yufkayı hemen ardından ters duran süzgecimin üzerine alıp süzdürdüm. Hamurlar pişerken bir yandan bu işi yapmak pek zor olmadı doğrusu. Süzülen ilk hamuru ocakta ısınmış tavaya aldım üzerine harcımdan sürdüm, sonra diğeri hamuru üzerime koydum. Hazırladığım yağ karışımından fırçayla hamurların üzerlerine sürdüm. Her kata biraz yağ biraz harç koyarak son kata geldim. Bu arada böreğim alttan pişmeye başlamıştı bile. En üst katı da yağladıktan sonra ocağı kıstım ve tavamın kapağını örttüm. Ondan sonra da sık sık alt kata spatula ile müdahele ederek kızarıp kızarmadığını kontrol ettim. Alt kat kızarınca böreğimi ters yüz ettim. Alt üst böreği pişirmekten farklı bir şey değil bu.
  • 1-20150915_135255
  • Kızarmış yüze biraz tereyağı sürdüm ve diğer tarafında kızarmasını beklerken yine kapağı kapattım. Bakınız fotoğraflar…Glutensiz beslenmek demek böreğe hasret kalmak değilmiş.
  • 1-20150915_140102-001 .Afiyetle kalınız.
Reklam
No comments yet

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: