İçeriğe geç

Parti Zamanı

11 Temmuz 2011

Bu haftayı sıcak yaz günlerinde genellikle de açık mekanlarda verdiğimiz davetlerde yardımcı olacağını düşündüğüm denenmiş fikirlere ayırdım.

 Doğa ile birlikte her şeyde yenilenme zamanı olan baharı ve ardından gelen yazı çok severim.. Bahar ve yaz ayları nişanlar, düğünler, açık havada yapılan kutlamalar zamanıdır. Kalabalık kutlamalar için çok önceden uygun yerler ayarlanır ve bütün sorumluluk mekan sahibine devredilir. Daha küçük çaplı davetler içinse bahçeler veya teraslar ayarlanır. Bazen davet sahibinin evi  bile bu işe uygun olabilir. Hazırlıklar ya bir şirkete verilir ya da herkes kendi çapında bir şeyler yapar.

Organizasyonunu kendinizin yaptığı, mekanı kendinizin ayarladığı partilerin tadı da bir başka olur doğrusu. Hazırlık haftalar önce başlar. Nerede, kaç kişilik bir parti olacak? Etraf nasıl süslenecek? Davet kaçta olacak? Ve en önemlisi neler ikram edilecek? Dışarıdan hazır mı alsak? Bir catering firmasıyla mı anlaşsak? Yoksa kendimiz mi yapsak?

Çalışma hayatımın bir bölümünde bu tür daha küçük çaplı davetlerin organizasyonunda bulunduğum için bu konuda epey tecrübe kazanmıştım. Biraz da süslemeye ve yeni bir şeyler yaratmaya karşı olan merakım da eklenince emekli olur olmaz aile ve arkadaş çevresinde verilecek tüm 50- 75 kişilik davetleri A-dan Z ye planlamaya gönüllü oldum. Daha az masrafla daha özel davetler vermek her zaman mümkündür. Yeter ki neyi nereden alacağımızı bilelim ve iyi bir planla çalışalım.

Ben yiyeceklerin tamamen evden yapılmasından yanayımdır. Bu çevremdekilere biraz çılgınca gelse de aile içi yardımlaşmayı da devreye sokarak dışarıdan temin edilenden çok özel ve değişik tatları konuklara sunabilirim. Ancak siz de böyle bir işe girişeceğiniz zaman önerim, ilk önce davetlilerin ne tür yiyeceklere daha meyilli olduklarını az çok araştırmanızdır, çünkü küçük çaplı davetlerde davet edilen gruba göre ikram yapmayı daha uygun görürüm. Mesela, bir nişan daveti veriyorsunuz ve karşı tarafın ailesini pek tanımıyorsunuz. Bu gibi durumlarda ağırlıklı olarak deniz ürünleri kullanmak çok sakıncalı olabilir. Veya bütün yiyeceklerin etli olması da sorun yaratabilir. Bu yüzden çoğunluğu memnun edebilecek bir menü hazırlamaktan yanayım.

 

*Siz de buna benzer partiler planlayacağınız zaman bana mail adresimden ulaşabilirsiniz. (mutfakpenceremden@gmail.com) “mutfak penceremden” her zaman yardımınıza koşmaya hazırdır.

 

Bugün sizlere büyük kızımın nişanı için kardeşimle elele vererek yaptığımız menüyü paylaşacağım.

Ailemizde kızlar çoğunlukta olduğu için nişanlar da kız tarafına düştüğünden bu konuda sizinle paylaşacak çok şeyimiz vaolacak; Ancak bunları bir başlık altında toplamayı ve bu davetlerin ön hazırlıklarından da bahsetmeyi düşünüyorum.

Nişan kız kardeşimin bahçesindeydi ve 50 kişi davetliydi. Neredeyse yılın en sıcak ve rutubetli gününe denk gelmişti. Günler önceden o gün 30-32 ºyi göreceğimizi öğrendiğimizden davetin akşam 18 – 22 arasında olmasına karar vermiştik. Bu durumda gelenleri aç bırakmayacak şekilde hazırlanmamız gerekiyordu. Menüyü şöyle yaptık:

 

Hoş geldiniz kokteyli

Evde yaptığımız cips ve dip

Kuru yemiş

Peynir, domates, yeşil zeytin vs.den oluşturduğumuz kirpiler

Çok minik sarılmış zeytinyağlı yaprak dolması

Kanepeler

Patlıcan suşi

Mercimek köftesi

Mini mini mücver

Ufak tuzlu tartolet çeşitleri

Nişan Pastası

Ve ardından saat 21 i geçtiğinde de yufkaya sarılı köfte şişleri ve patates salatasından yaptığımız soğuk patates köfteleri ikram edildi.

Nişan Pastasını tek başına tarif edeceğim için bugün size, yufkaya sarılı şişte köfte, kirpinin ve evde yapılan cipsin tarifini vermek isterim.

Öncelikle günler öncesinden hazırlayabileceğiniz yufka cipsini tarif edeyim:

 

Yufka cipsi

MALZEMELER:

5 -6 adet yufka, zeytinyağı, 2 yumurta akı, kekik, biberiye. arzuya göre beyaz veya kaşar peyniri, zeytin ezmesi veya robottan çekilmiş sucuk

Bir yufkayı tezgaha yayıyoruz. Üzerine iyice çırpılmış zeytinyağı, yumurta akı ve su karışımından sürüyoruz ve çörek otu, kekik veya biberiye serpeledikten sonra üzerine ikinci yufkayı da yayıyoruz. Ardından yufkaları istediğimiz büyüklükte mantı keser gibi kesip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinde 150 de yaklaşık 20 dakika pembeleşene kadar pişiriyoruz.

Arzuya göre iki yufkanın arasına yukarıda saydığımız malzemelerden sürmek ve cipsimizi değişik tatlarda sunmak da mümkün. Bu şekilde hazırlanan cipsleri ( sucuklu hariç)soğuduktan sonra teneke kutularda hava almayacak şekilde 1 hafta rahatlıkla saklayabilirsiniz.

 

Patlıcan Suşi:

50 kişi için 100 adet

MALZEMELER:

20 adet ufak boy kemer patlıcan(her birinden 5- dilim çıkacak)

2 çay fincanı pirinç

300 gr. ricotto veya beyaz keçi peyniri

4-5 sap fesleğen veya reyhan

3-4 sap maydanoz

Tuz, karabiber, arzuya göre kırmızıbiber

2 -3 çorba kaşığı zeytinyağı

50 adet şeri domates (ikiye bölünecek)

Ayrıca kızartma yağı

 

Patlıcanları soymadan, yarım cm. kalınlığında boylamasına kesip tuzlu suda beklettikten sonra kızgın yağda yanmamasına dikkat ederek kızartıyoruz. Kağıt havlu üzerinde fazla yağını aldırıyoruz.

Pirinci pişene kadar haşlayıp süzüyoruz.

Peyniri ve pirinci ince kıyılmış otlar, azıcık zeytinyağı ve baharatlarla çatal yardımıyla karıştırıp bir hamur yapıyoruz.

Bu karışımdan minicik, neredeyse bir parmak boğumu kadar köftecikler kopartıp patlıcanlara sarıyoruz.

En sonunda da şeri domates ve maydanoz ile süslüyoruz. Soğuk servis yapıyoruz.

 

 

Yufkaya sarılmış şiş köfte:

50 kişi için 300 adet, yani üzerinde 3 er tane bulunan çöplerden 2 şer çöp

Köfte için:

2kg. kıyma

2 yumurta

Kimyon

Karabiber

1 su bardağı kuru ekmek tozu

Tuz

4 diş sarımsak

 Yufkası için:

6-7 adet yufka

2 yumurtanın akı ile çırpılmış 1 çay bardağı su ve 1çay bardağı sıvı yağ

 

2 kg. kıymadan köfte yapıyoruz. Yufkaları ikiye bölüyoruz. Üzerlerine yumurta akı su ve yağ ile hazırlanan sıvıdan fırçayla sürüyoruz. Köfte hamurundan yaptığımız ruloları fotoğraftaki gibi yufkalara sarıyoruz. Bir tepsiye dizip derin dondurucuda bekletiyoruz.

Pişirmeden yarım saat önce dışarıya çıkartıp, 1 parmak kalınlığında dilimler halinde kesip, üçer üçer çubuklara geçiriyoruz ve yağlı kağıt serilmiş tepsilere dizip 180º ye ısınmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

 

Kirpi:

6 adet kirpi için

6 adet folyo kağıdıyla sarılmış portakal

Kürdan

Kaşar peyniri

Şeri domates

Ceviz

Biberli yeşil zeytin

Veya : üzüm taneleri, kivi dilimleri, kaşar peyniri, ceviz vs.

 

Fotoğrafta görüldüğü gibi folyo ile sarılı meyvenin üzerini boşluk kalmayacak şekilde süslüyoruz. Eğer isterseniz lahana veya patatesi de kaplayarak zemin olarak kullanabilirsiniz.

 

İlerleyen günlerde daha pek çok kokteyl ikramı önerilerim olacak.

 

Sofranız ve eviniz neşe dolsun, hayatınızda her zaman güzel partilere yer olsun!

2 Yorum leave one →
  1. 11 Temmuz 2011 09:48

    Yılın en uzun yemek tarifi olmuş, böyle temalı yemek tarifleri ve menü önerilerinin devamı olmalı 🙂
    Ellerinize gözlerinize sağlık

Trackbacks

  1. Küçük bir hatırlatma « mutfak penceremden

Yorum bırakın