İçeriğe geç

Komşumuz Haluş

03 Şubat 2011

            

Kar yağmıştı geçen yıl sadece bir gün… İşte o gün kırk yıllık dostumuz, komşumuz Haluş aramızdan ayrılıp melekler diyarına göçtü… Melekler diyarına göçtüğünü nereden mi biliyoruz? Biliyoruz çünkü o bir melekti… Rahatsızlığı sebebiyle doksan yıllık ömrünün son 3 yılını evden, son bir yılını ise neredeyse yataktan çıkmadan geçirmesine rağmen hiçbir gün sızlandığını duymadık. Hiçbir şeyden şikâyet ettiğine şahit olmadık. Kimseyi üzdüğünü, kırdığını duymadık. Hayatını tüm olumsuzlukları görmezden gelerek hep iyi yönünden alarak şen şakrak geçirmişti. Şık ve süslü bir kadındı Haluş. Yaşı ve yataktan çıkamaz olması bile süsüne engel değildi. Küpesiz bir adım atmazdı. Fuşya ojeleri her daim tırnaklarını süslerdi Son günlerinde de pek farklı değildi. Yine süslüydü. Az konuştuğu halde gülümsemesi eksik değildi. Çocukları bir an olsun yalnız bırakmadılar onu… Hep bir şey istese de yapsak diye beklediler ama o istemedi. Kendi sessiz, mutlu dünyasının içinden uçup gidiverdi. Tatlıya düşmüştü epeydir. Pek bir şey yemek istemiyordu, ancak tabağına sevdiği bir yemeği yanına da  ya badem şekeri ya da pişmaniye  veya beze benzeri  şeyler koyduğunuzda  iki üç lokma yiyordu. O günlerde en sevdiği kuru köfteyi bile reçele batırarak yediğini görmüşümdür. Yıllarca severek yediğimiz, Haluş ’un mücveri, Çerkez tavuğu, unutulmaz nohutlu işkembesi, kuru köftesi ve güllacının tarifi sırası geldikçe bu sayfalarda yerini alacak.

  Bugün o kar yağan günün yıldönümü ve biz  tüm sevenleri  onu anmak için bir aradayız. Herkes onun sevdiği şeyleri yaptı, getirdi. Şimdi girip bir irmik helvası kavurma zamanı.

Nur içinde yat sevgili komşumuz… Seni hep şık ve mutlu hatırlayacağız.

İRMİK HELVASI

Geleneklerimize göre aramızdan ayrılanların ardından,  onun ruhu için helva kavrulur. Kimi sütlü yapar kimi sade suya, kimi şöyle, kimi böyle! Amaç aynıdır. Bugünkü tarif, annemin kuzeninden.

MALZEME

1 paket irmik (mümkünse iri tanelisinden)

250 gr tereyağı (veya margarin)

750 ml. süt

3 su bardağı toz şeker

İstenen miktarda dolma fıstığı

 Eskiden bakır tencere kullanıldığında  helvanın tadı bir başka olurmuş, hatırınızda olsun!!!!

Bir tencereye irmik ve dolma fıstığını koyup çok kısık ateşte, fıstıklar kızarana irmik iyice pembeleşene kadar, yani aşağı yukarı 45 dakika sürekli karıştırarak kavuruyoruz. Bu arada bir başka tencerede süt şeker ve yağı birlikte kaynatıyoruz. İrmik istediğimiz kıvama geldiğinde her iki tencerenin de altını kapatıyor ve dikkatlice (üzerimize sıçramayacak şekilde) sütlü karışımı irmik tenceresine boşaltıyoruz ve hemen kapağını kapatıyoruz. Tencerenin fokurdaması azalınca kapağı açarak helvayı bir güzel karıştırıyoruz… Yine kapağı kapatıp dinlenmeye bırakıyoruz.

Eğer helvanızın kalıp gibi olmasını istiyorsanız o zaman süt miktarını biraz artırmanız iyi olur…

Sadece keyifli sofralar için helva  kavurmanızı dilerim!

Reklam
14 Yorum leave one →
  1. SEYHAN permalink
    04 Şubat 2011 13:01

    Şimdiiiiii…,. arkadaşım ben buraya neler yazacağım, duygularımı nasıl ifade edeceğim bilemiyorum. Canım annem Haluş’um için satırlara döktüğün ve eminimki herkesin aynı hisleri paylaştığı duyguların için teşekkür ederim.. Nurlar içinde yatsın inşallah.. Gelelim
    yukarıda tarfini verdiğin irmik helvasına…ben ne diyeyim, yapın yapın yiyin ama iyi ve güzel günlerde .. ellerine sağlık can dostum……

  2. 03 Şubat 2011 14:30

    Sevgili Haluş, nur içinde yatsın. Onun ruhu ve sevdiği yemekler bizim için hayatın ‘tadı’ olsun. Işılcım…teşekkürler. Bu helva’yı hemen deneyeceğim senin tarifinle…ve bundan sonra yemek pişirmeden önce buraya bir göz atmayı unutmayacağım…

  3. Deniz permalink
    03 Şubat 2011 13:13

    Merhaba, Zafer bey hafta başında MUTFAK PENCEREMDEN’i takip et dediğinden beri her sabah “acaba bugün Işıl Hanım ne paylaşacak?” diye dört gözle bekliyorum… Babamın vefatı sırasında ilk irmik helvasını bilmeden, daha doğrusu annemden gördüğüm, aklımda kaldığı şekilde, aynen anlattığınız gibi yapmıştım. Kavrulmuş irmikle sütlü karışımı birbirine kararken içine biraz rende limon kabuğu, biraz da rende portakal kabuğu atmıştım. O gün bugündür her yaptığım helvada mutlaka bu meyva kabuklarını ilave ederim; çok güzel bir koku verir… Tavsiye ederim… Siz de deneyin… Beğeneceksiniz… Yeni tarifleri ve en önemlisi hikayeleri dört gözle bekliyorum. Sevgiler, Deniz

  4. Neslihan Çağlı permalink
    03 Şubat 2011 12:03

    Böyle güzel bir tatlı çeşidini neden ölüm gibi üzücü ve yıkıcı bir durumla bağdaştırmışız hiç anlamam. Millet olarak mutlu olmayı kendimize çok görüyoruz sanırım.

    • 03 Şubat 2011 16:00

      Çok doğru….ben de o yüzden sizin helvelarınızın güzel amaçlarla birleşmesini
      dieledim. Keyifli sofralar….

      • 29 Temmuz 2013 00:09

        Bunun “mutluluğu çok görmek” ile ilgisi yok aslında. Eski bir gelenek bu; sadece Türkler’e özgü de değil. Bilirsiniz, taziye ziyaretleri, cenaze törenleri kalabalıktır ve çok çeşitli yerlerden, uzaklardan insanlar gelir. Özellikle benzeri helvalar pişirilir ki hem kolay malzemeler olsun hem de yiyenlere enerji verebilsin diye 🙂 Ölümü üzücü görmek aslında bakış açımızla ilintili bir durum belki de… Üzücü olan, peşinden gelen hasret sanki… Tatlıyı seven Haluş hanımı uğurlamanın en “tatlı” yolu işte 🙂 ruhuna değmiştir… sevgiler…

        • 29 Temmuz 2013 15:57

          Aynı düşüncedeyim, sayfalarım arasında ” gidenlere” olan özlemi böylece hafiflettiğime siz de şahit olacaksınız. Teşekkürler güzel yorumlarınıza.

  5. Burcu permalink
    03 Şubat 2011 09:54

    İnsanı rutinden çıkartıp hayatın sadece bir nefesten ibaret olduğunu hatırlatan, dünü, bugünü ve yarını düşündüren bir tat bir sembol … O yüzden belki iyi günlerde de yense bizi hüzünlendirebilir helva. Özlem duyduğumuz yakınlarımızı hatırlatabilir… Böyle ulvî bir görevi vardır bu tatlının… Işıl hanım da bu tatlıyı hakkını vererek “ağır ağır”, “sabır”la ve ustalıkla pişirir…
    Bu usulü deneyeceklere şimdiden afiyet olsun…
    Sevgili komşumuz pamuk teyzemiz Haluş’umuz da nur içinde yatsın

Trackbacks

  1. Küçük bir hatırlatma « mutfak penceremden

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: