Tam Buğday Unu İle Fırında Ekmek
GÜNCELLEME: Bu tarif ilk ev ekmek yaptığım zamandandır. Ekmek yapımında bu geçen süre içinde çok yol kat ettiğim için en son ekmek tariflerimi de okuyup değerlendirmenizi öneririm.Ekşi maya ile yapılan geleneksel ekmeği muhakak denemelisiniz. Çünkü gerçek geleneksel ekmeğimiz ticari maya ile yapılmaz.Ancak bu toz mayalar işimizi kolaylaştıran yardımcılardır.İlk yapacağınız ekmek için size cesaret vereceklerdir. Benim için de böyle olmuştur. Aşağıda linkini gördüğünüz video bu çekilde mayalanan ekmeği gösterir. Ekşi mayalı ekmeğin mayalanma süreci farklıdır, sizi yanıltmasın.
Ben ekmeğimi normal ev tipi fırında pişiriyorum. Bu işi öğrenmem ve her şeyiyle güzel bir ekmek yapabilmem epey zaman aldı. Değişik tarifler, değişik ısı ve kaplar denedikten sonra kendime göre en doğru yöntemi buldum. Kendime göre diyorum, çünkü herkesin ekmek konusunda kendi deneyimleri sonunda ulaştıkları yöntemler vardır. Ancak gelen yoğun istek üzerine bugün tam buğday unu ile yaptığım ekmeğin tarifini ve yapılışını aşama aşama, vereceğim.
Unutmadan bir şey daha ekleyeyim. Son zamanlarda, yine sevgili Pınar Hn’.ın gönderdiği nohut unundan her yaptığım ekmeğe 2-3 çorba kaşığı ekliyorum. Hem mayalanmasına yardımcı oluyor hem de tadı nefis oluyor. Daha önce de sözünü ettiğim gibi mutfaktaki en büyük yardımcım mutfak makinem “Kitchen Aid” . Önceleri elle yaptığım hamur yoğurma işini ona devredince ekmek yapmanın büyük bir bölümü halloluyor.
MALZEMELER:
1 kg. tam buğday unu. Ben Nazilli’deki çiftlikten gelen tam buğday ununu kullanıyorum.
7-8 gr. yani 1 paketten biraz az toz maya. Piyasadaki beyaz un için biraz daha azı yeterli olacaktır.
Yaklaşık 4 su bardağı ılık su. Beyaz un için biraz daha az olabilir.
Tuz
YAPILIŞI:
Önce ılık suyu hamur karıştıracağımız derin kaba veya robotun haznesine, koyuyoruz. İçine mayayı ekliyor, sonra un ve tuzu ekliyoruz. Bu arada 1 çay kaşığı bal ekleyebilirsiniz.Unu ağır ağır hamura yediriyoruz ve iyice yoğuruyoruz. Bu arada hamurumuzun kıvamı ele yapışacak kadar yumuşak ancak elimizi hafifçe unladığımızda da da avucumuzda şekil verebileceğimiz sertlikte olmalıdır. Tam bu noktada kıvam tutturmak için ılık su veya un ekleyebiliriz. Hamurumuzu karıştırdığımız kaptan çıkartmadan üzerini nemli bir mutfak peçetesiyle örtüp ılık bir yerde yarım saat süreyle mayalanmaya bırakıyoruz. Mesela radyatör yanı, güneş alan bir pencere yanı. Aman dikkat ekmek yaptığınız ortamda hava akımı olmasın.
Yarım saat sonra ekmeğimizi pişirmeyi düşündüğümüz kabın içine yağlı kağıt koyup, hamurumuzu bu kaba aktarıyoruz. Yine üzerini nemli bezle örterek yarım saat bekletiyoruz. Bu arada fırınımız 220 dereceye ısıtıyor ve turbo konumuna getiriyoruz. Ekmeğimizi fırına vermeden önce üzerine bir fırça yardımıyla biraz süt veya ayran sürdükten sonra bir miktar un serpeliyoruz. Böylece ekmeğimizin üzeri yanmadan pişecek ve çok lezzetli bir kabuğu olacaktır.15 dakika sonra fırının ısısını 180 dereceye indiriyoruz. Toplamda yaklaşık 45 dakikada ekmeğimiz pişmiş olacaktır Ben fırın soğuyana kadar ekmeği fırının içinde bırakıyorum, ama hemen çıkartıp taze ekmek olarak da tüketebilirsiniz. Fırında soğumasını beklettiğim ekmeğimin kesilişi daha kolay oluyor.
Buraya kadar herkesten farklı bir şey yapmamış olabilirim, ancak ekmeği pişirdiğim kabın önemini defalarca ekmek pişirdikten sonra öğrendim. Tabii ki elimizde somun şekli vererek fırına verebiliriz, ama bu durumda ekmeğimizin şekli tam istediğimiz gibi olmayabiliyor. Ben önceleri kek kalıbında pişirdiğim ekmeklerimin altının rutubetli kaldığını fark ettikten sonra fotoğrafta da görüldüğü gibi çelik bir kevgirin içine yağlı kağıt serdikten sonra hamurumu bu kabın içinde pişiriyorum. Böylece ekmeğimin altından giren sıcak hava kapla ekmek arasında fazladan rutubet oluşmasını engelliyor. Ayrıca önemli bir nokta da hamuru pişireceğiniz kabı fırına sürmeden önce tezgahın üzerine bir iki kez vurmanız ki, ekmeğinizin içinde istenmeyen boşluklar kalmasın.
Bu arada NTV’de yayınlanan “Sıcak ve Taze” programında Defne Koryürek’ in önerdiği gibi kapaklı döküm tencerede yaptığım ekmekten de çok iyi sonuç aldığımı paylaşmak isterim. Isıtılmış döküm kapta pişen ekmeğin dibi de üstü kadar güzel kabuklu oluyor.
Sütlüsü, zeytinyağlısı, beyazı, siyahı, kepeklisi, zeytinlisi, cevizlisi, biberlisi, onlarca çeşidini yapabileceğimiz ekmekler konusu çok uzundur. Siz de yaptığınız ekmek tariflerini benimle paylaşabilirsiniz.
Yakında ekşi maya maceralarımızı yazacağım.
Ekmek yapımıyla ilgili daha detaylı fotoğrafları görmek isterseniz “TAM BUĞDAY UNUNDAN EKMEK YAPIMI” linkine tıklayın…
Cok teşekkür ederim ozellikle firin pisirme tuyolari cok önemli. Hep ici pismeyen ekmeklerim vardı. Artik pismis ve harika ekmeklerim. Gercekten çok sevindim bu ise. Tesekkurlerrr
Merhaba
ben de tarifkerinizle ekmek yapmaya basladim.simdilik yolunda hersey:)
Kitchenaidden memnun musunuz? 4.8 lt kap yetersiz gibi okudum baska bir yerde, size danismak istedim.
Simdiden teşekkür ederim.
Ben çok memnunum.Bana yeterli geliyor. En fazla 1,5 kg unla çalışıyorum zaten. Kolay gelsin.
baaaaaaaaaaaaaaannnnnnnnnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa tesekkür yokmu ooooooooooooyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy verdim küstüm size
Ay çok özür dilerim ama neyi eksik yaptığımı tam anlayamadım.Takip ettiğiniz ve oylamalrınız için çok teşekkür ederim.
Merhaba ben ekmegı şimdi okudum ve yarın yapmayı dusunuyorum .. İnşallah gzel olur 🙂 teşekkürler 🙂
merhaba
tarifde maya için 1 paket yazıyor.ancak uygulamanızda 20 gr. hangisi geçerli acaba?
teşekkürler
elinize sağlık
İyi akşamlar,Uyarınıza teşekkürler..
Tesadüfün bu kadarı diyeceğim. Tam bu akşam bu tarifi güncelliyorken yorumunuzu gördüm. Güncelleme gereğini duydum, çünkü artık gözüm kapalı yapabileceğim bir ölçü ve yöntemim olduğu için geçmişteki ölçüleri gözden geçirip daha iyi sonuç alacağınız halini vermek istedim. Size de ekmek konusunda hem bu yazının güncel halini hem de son ekmek yazılarımı önereceğim. Artık evde yaptığım ekmek dışında hiç bir ekmeği yemediğimizi de tekrar anımsatmak ister, kolaylıklar dilerim.
merhaba
Tarifinizi denedim. Şimdiye kadar yediğim en güzel ekmekti.İçine cevizde eklemiştim çok güzel olmuş. Artık tüm tariflerinizi deneyeceğim. Paylaşımlarınız için çok teşekkürler
eh Işılcığım bana da ekmek yaptırdın ya ne diyim ne diyim,
senin leziz ekmeklerini yedikten sonra böyle bir işe kalkıştım,Senin ekmek yapımı tariflerindeki serüvenleri görünce gözüm korkmadı diyemem Bostanlı pazarında tam buğday unu buldum, çavdar ile sarı unu bulamadım, yardımcımda bana fırından ekşi maya getirdi.İşi biraz kolaylaştırdık,
Bu konuda hiç becerim olmadığından yardım aldım, biraz Döne’nin yol göstermesi ile aynı gün içinde ekmeği pişirdik. akşama bütün ev maya kokuyordu, seninkilerin yanına yaklaşamasa da bize güzel geldi,,Dönenin’de tadabilmesi için az birparçayı 3 gün buzdolabında beklettik, ilk yediğimizde gelen hafif acılık (biz mayası fazla geldi heralde diye yorum yapmıştık) bayağı artmıştı, Döne mayadan değil unun bayatlığından olur dedi.. Bu konuda senin bir fikrin varmı acaba,
Tariflerinle yeni serüvenlere hazırlanıyorum
Sevgili Nermin,
Konu ekmek olunca akn sular duruyor.Hele bir kez denedin mi muhakkak arkası gelecektir. Kutluyorum. Aslında ilk denemede başarılı olmak da bir hüner… Pek tabii unun bayat olmaması çpk önemli. Bir de kullanılan mayanın cinsi ve miktarı. Sana kendi mayamdan göndereceğim ama öncesinde fırın mayası yerine Pakmaya’nın toz mayasını kullanmanı öneririm. En azından daha kısa sürede ve garantili ekmekler yaparsın.
Bir de piyasada satılan Sinangil tam buğday ve çavdar ununu denemeni ve ilk denemelerde çavdarı ancak 1/4 oranında kullanmanı öneririm.
Senin ekmeklerinden de tatmak isterim,sevgiler.
Benim bloğuma da sizi beklerim. İzmir’deki en bilinen ekmek bloğu sanırım benimki. Yemeklerim de var ama arama kısmına “ekmekler” yazarsanız, üst kısımda hepsi gelecektir. Amacım öğretmek asla değil, sadece ilginiz olduğunu görünce hoşuma gitti ve interaktif bir iletişim içinde olmamız iyi olur diye düşündüm. Tercih sizin. Ekmeğinizi mutlaka deneyeceğim, açıkçası sadece tam buğdayla kabartmayı hiç beceremedim bugüne kadar. Elinize sağlık. Sevgiler, Serap
Merhaba, çok haklısınız,iletişimin yararlarını yadsıyamayız. Bneim de sizden öğreneceklerim olacaktır. Ben köylerden aldığım unlarla ekmek yapmaya başladıktan sonra ekmek konusunda başarıya ulaştım. Ekmeklerimin tümünü gördünüz mü bilmiyorum ama ekşi mayalı ekmek yaptıktan sonra , yani kendi mayamı ürettikten sonra özel ekmekler dışında hazır maya hiç kullanmıyorum. Ayrıca beyaz un hiç kullanmamaya gayret ediyorum.Ekmeğin mayalanma süresini uzun tutmak ve sabırla beklemek gerektiğini öğrendikten sonra başardığımı da eklemeliyim. Başarılar ve sevgiler.
Ben de zaman zaman Pınar Hanım çiftliğinden alış veriş yapıyorum.Ve yazılartını da zevkle okuyorum.
Ben çavdarlı ekmek yapıyorum ama çok iyi olmuyor.Onun tarfini de verirseniz çok sevinirim.
Merhaba, haklısınız tek başına çavdar unu ile ekmek zaten pekverimli olmaz. Ben diğer unlara 1/3 oranında çavdar kattığımda çok lezzetli bir ekmek oluyor. Ekşi mayalı ekmek tarifmdeki oranı kullanabilirsiniz.Yine de bir sorunuz olursa seve seve….
ellerinize sağlık bende Pınar hanımdan alışveriş yapanlardanım. Her ürünün tadı harika. Almasam da gönderdiği yazıları okuyorum. Ununun harika olduğunu söylemeliyim.
Merhaba,ben de aynı fikirdeyim, yediğimiz ekmeğin tadına doyum olmuyor aynen diğer ürünlerde olduğu gibi.
neden beyaz un gerekli,amaç zaten ondan kaçmak değil mi,doğrusu çok merak ettim. Şunu mu anlamalıyız beyaz un olmaz ise olmaz mı.
Merhaba,uyarınıza teşekkürler, ancak
Sanırım o yazıdaki ” beyaz un ” için tabirine dayanarak sormuşsunuz. Ben sadece eğer piyasadan beyaz un kullananlar varsa onlar için ekleme yapmıştım.Bütün tariflerimde buna hassasiyet göstermeye çalışıyorum ki kullandığımız malzemeler ne kadar az rafine edilmişse o kadar sağlıklıdır.Bu yüzden tam buğday, ruşeym ilaveli buğday,çavdar vs. unları karıştırıyorum. Ancak bazı kekler ve kurabiyeler bu tür unların daha ince öğütülmüş olanlarını kullanmayı gerektiriyor. Ben bu tür özel unları özel olarak getirtiyorum. Adresleri de tariflerde paylaşıyorum.