Pratik Bilgiler: Sebzeler
Sebzelerin besin değerlerini nasıl koruyacağımızdan bahsetmiştik. Şimdi sebze tüketirken bilmemiz gereken diğer önemli maddelere bir göz atalım.
Hangi sebzeyi ne zaman tüketeceğiz?
- Hangi sebzeyi nasıl tüketeceğiz?
- Sebzeleri nasıl saklayacağız?-
- Sebzeleri pişirmeye başlamadan yapılacaklar?
- Hangi sebzeler derin dondurucuda saklanabilir?
Hangi sebzeyi ne zaman tüketeceğiz?
Hangi sebzeyi hangi ayda yiyebiliriz konusunu bir takvim olarak vermiştim. SEBZE – MEYVE TAKVİMİ
Hangi sebzeyi nasıl tüketeceğiz?
Sebzelerin birçoğunu, marul, lahana, havuç, salatalık, acur, yeşilbiber, kırmızıbiber, domates çiğ olarak tüketebiliyoruz. Ancak birçok sebzenin pişirilerek yenmesinin de bazı sebepleri vardır. Mesela, patates, patlıcan, fasulye, bezelye, kabak, kereviz gibi sebzeler bünyelerinde bulundurdukları bazı protein veya karbonhidratların vücudumuza yararlı olabilmesi için az da olsa pişmeleri gerekir. Pişen veya çiğ yenen sebzelere ilave ettiğimiz yağın da önemi var. Bazı vitamin veya minerallerin vücudumuza yararlı olabilmeleri için yağ ile beraber tüketilmesi gerekir. Buna örnek olarak havuç salatasını muhakkak bir miktar zeytinyağı ile tüketirsek içerdiği A vitamini kolayca kana karışacağını söyleyebilirim.. C Vitamini deposu yeşil yapraklı sebzeler ya çiğ olarak ya da kısa sürede pişirilip çok çabuk tüketilmelidirler. Tam bu noktada hatırlatmak isterim ki pazardan veya manavdan marul, kıvırcık, gibi yeşillikleri alırken lütfen ipe geçirilmiş ve suda durmamış olmalarına dikkat ediniz. Maalesef çiğ olarak tüketip bol vitamin aldığımızı düşündüğümüz bu sebzeler pazarcılar tarafından yıkanıp tezgaha konduğunda besin değerlerinin büyük kısmını yıkandıkları suda bırakmış oluyorlar. Ben size özellikle kuru ,dış yaprakları ayıklanmadan sandıklarda bekleyen yeşilliklerden almanızı öneririm. Sebzelerinizi haşladığınız suyu sakın atmayınız. Ya hemen bir çorbaya su olarak kullanınız, ya da anında şoklayarak derin dondurucuda bir sonraki çorbanız için saklayınız.
Sebzeleri nasıl saklayacağız?
Sebzelerinizi eğer hemen tüketmeyecekseniz, kese kağıdı veya temiz olduğuna güvendiğiniz başka bir kağıtla sıkıca sardıktan sonra buzdolabında veya serin güneş almayan bir balkonda saklamanızı öneririm. Her zaman tercih etmenizi tavsiye ettiğim, doğal ortamda yetişen ve mevsiminde tüketilen sebzeler zaten çok daha çabuk bozulma eğilimindedirler. Bu sebeple 2 günden fazla dolapta bekletmemenizi öneririm.
Sebzeleri pişirmeye başlamadan yapılacaklar?
Sebzelerinizi yıkadıktan sonra ayıklamanız çok önemlidir. Aksi halde bıçağınıza bulaşan mikroplar sebzelerinizin içine kolayca girebilirler. Ayıklanmış ve ufalanmış sebzeler açıkta bekletilmemelidir. Eğer muhakkak bekletmek zorunda kalırsanız üzerlerine nemli bir bez örtmenizi öneririm. (Her ne kadar meyveler bugünkü konumuzun dışında da olsa çilek konusunda yapıldığını gözlediğim bir yanlışa değinmeden geçemeyeceğim. Aman dikkat! Çileğin sapını çıkartmadan önce çok iyi yıkamak ve ayıkladıktan sonra bir daha suya atmamak gerekir. Lokantalarda bunun tersinin yapıldığına şahit olmuştum.)
Hangi sebzeler derin dondurucuda saklanabilir?
Temizlenmiş, ayıklanmış sebzeleri dondurmadan önce kaynar suyun içinde 5-10 dakika bekletmenizi öneririm. Özellikle taze fasulye ve bezelyenin renginin yeşil kalması için haşlar sudan alıp içinde buzlu su olan bir kapta şoklamanızda yarar var. Kabak, bamya 5-7 ay, Taze Fasulye: 8-10 ay, Lahana, iç barbunya, iç bezelye, karnabahar ve közlenmiş patlıcan ve biber 11 aya kadar saklanabilir.
Trackbacks