İçeriğe geç

Limon Turşusu

23 Mart 2011

 

Kalın kabuklu limonun zamanı mı değil mi hiç düşünmeden yazıyorum bu tarifi bugün size. Çünkü yazma sebebim sadece çok değerli birini, geçtiğimiz günlerde çok genç yaşta kaybettiğimiz Buğday Derneği’nin kurucusu Victor Ananias’ı anmaktır. Tamamen doğal şartlarda yaşamış, eğitimini yarım bırakıp dünyayı dolaşarak ekoloji konusunda kendini yetiştirmiş, önce sadece ekolojik ürünlerin satıldığı bir kafe açmış, ardından Buğday Dergisi’ni elle yazıp çoğaltarak tanıtmaya başlamış. Türkiye’ye ekolojik yaşamın kapısını aralamış ve ekolojik pazarların temelini atmış.

 

 Kendisi de ekolojik yaşama destek vermeye çalışan kuzenim Yonca,  Victor’un tarifiyle kendi yaptığı limon turşusunu bize tattırdığından beri bu turşu soframızın aranılan bir çeşnisi oldu.

 Sizleri bilmem ama ben ne zaman limon turşusu yapsam ya da yesem VİKTOR’u ve yaptıklarını hatırlayacağım.

 

MALZEMELER:

5 adet kalın kabuklu limon

6-7 çorba kaşığı iri deniz tuzu veya kaya tuzu

1 limonun suyu

Yaklaşık 3 bardak sızma zeytinyağı

 

 

 YAPILIŞI:

Limonları iyice yıkayıp kuruttuktan sonra kalın halkalar halinde kesiyoruz.

Yayvan bir porselen veya cam kabın içine bir sıra limon bir sıra iri deniz tuzu olacak şekilde diziyoruz. 

Üzerini örterek bırakıyoruz. Her gün alt üst ederek 3-4 gün bekletiyoruz.

Limonlar iyice acısını verdikten sonra üzerlerinde kalan fazla tuz varsa onları bir bıçakla alarak limon dilimlerini bir kavanoza diziyoruz. Üzerine 1 limonun suyunu ve yaklaşık 3 bardak sızma zeytinyağını dolduruyoruz. Burada önemli olan yağın limonları iyice örtmesidir. Turşumuzu buzdolabında saklıyoruz.

 

                                                                   

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: