İçeriğe geç

Konsantre Et Suyu (Aspik)

28 Mart 2011

Birçok yemek tarifinde, özellikle çorba ve pilavların neredeyse olmazsa olmazı et suyunu hazırlamak pek de kolay bir iş değildir. Ancak bugün sizlerle paylaşacağım şekilde yapılıp saklandığında size büyük kolaylık sağlayacağını umuyorum. Bu usulde yaptığımız et suyunu ister minik poşetlerde istersek de plastik buz kalıplarında dondurabilir ve 3-4 ay kadar buz dolabımızın derin dondurucu bölümünde saklayabiliriz. Kasabınıza kemik suyu yapacağınızı söylediğinizde size gereken kemik ve eti verecektir. Bu iş için dana kemiği kullanmanızı önereceğim. Biraz zahmetli bir iş olmasına rağmen usulüne uygun yapıldığında 1 yemek kaşığı konsantre kemik suyu (jöle haline geldiğinden ) 1lt. su içinde eritilerek kullanılabilir. İşte tarifi…

MALZEMELER:

2 Büyük parça ilikli dana kemiği *(tencerenize sığacak şekilde)

½ kg yağsız dana eti

3 adet soğan

1baş sarımsak

1 sap pırasa yeşili

1 kerevizin yaprakları

1 adet havuç

2-3defne yaprağı

Yarım demet maydanoz

1tatlı kaşığı tane karabiber

YAPILIŞI:

(hazırlama süresi 2 gün)

1.      Gün

Kemik ve etleri iyice yıkadıktan sonra en az 6 saat kadar tuzlu suda kanlarının çıkması için bekletiyoruz. 1 adet iyice yıkanmış bütün soğan ve sarmısağı,havuç,tane karabiber ve pırasa yeşilini ilave ediyoruz. Üzerini örtecek kadar su yaklaşık 3-4 lt.koyduktan sonra kaynatmaya başlıyoruz ve sık sık üzerinde oluşan köpüğü alıyoruz. Bu işlem çok önemlidir, kesinlikle atlanmamalıdır. Suyu azalırsa biraz kaynar su ekliyoruz. Kemiklerin içindeki ilikler eriyinceye kadar yani yaklaşık 4-5saat kaynatıyoruz.Ardından kemikleri suyun içinden alıyoruz. Üzerlerinde hiç et ve ilik kalmayıncaya kadar ayıklıyoruz. Kemikleri çöpe, üzerlerinden çıkan ilik ve et parçalarını tenceremize geri koyuyoruz. Tenceremizi bu şekliyle serin bir yerde beklemeye alıyoruz.

2.     Gün

Beklettiğimiz et suyumuza tekrar kaynamaya alıyoruz. Kaynamaya başlayınca bir demet maydanoz ve bir miktar kereviz yaprağı ilave ediyoruz. Bu şekilde de en az 2-3 saat bazen daha fazla kaynayacaktır ki elde edeceğimiz et suyu konsantre olabilsin. Tenceremizin altını söndürdükten sonra içindekileri süzgeçten geçirip bir gece balkonda veya buzdolabında bekletiyoruz. Bu esnada et suyumuzun üzerinde kalınca bir yağ tabakası oluşacaktır ki bu kullanılmaması gereken kısımdır..

3.Gün

Geride kalan jölemsi et suyu artık saklanmaya hazırdır. Plastik buz kalıplarında dondurup saklıyoruz.

 Böylece hem buzluğunda az yer kaplayan hem de elinizin altında her an bulabileceğiniz sağlıklı bir et suyu alternatifiniz olur.

Bu  konsantre et suyu küplerinden bir tanesini bir litre suda eritirseniz çorbaya, pilava, makarnaya ve her türlü etli yemeklerinize lezzet katmak için kullanabilirsiniz.

Reklam
9 Yorum leave one →
  1. 02 Aralık 2018 17:28

    Reblogged this on mutfak penceremden.

  2. Sevinc selin permalink
    02 Kasım 2015 20:35

    Kemikleri duduklude 2-3saat kaynatip suzmek zaten yeterli oluyor. Tek basina mis gibi et suyu oluyor…Kereviz ve pirasa ile lezzeti bozmak olmuyor mu???

    • 02 Kasım 2015 21:06

      Bu sizin bileceğiniz şey ancak dünya mutfağında bilinen değerli bir kemik suyu özü olan bir ” aspik” türüdür benim tarifim ve kemik kokusunu sevmeyenleri bile rahatsız etmeyen bir aroması vardır. Keyif sizin. Belki deneyince hoşunuza gider.

  3. sibel permalink
    07 Ekim 2014 18:41

    Merhabalar sizin tarifi yapiyorum ama bir sorum olacak hic suzulmeyecekmi bu? 1gun yaptim ayikladim dolapta yarine kadar bekletecegim ama icinde parcalar olmasini istemiyorum

    • 08 Ekim 2014 12:41

      Hakılısınız sevgili Sibel, en son buzdolabına koymadan evvel bütün tenceredekileri süzgeçten geçiriyor sonra dolaba kaldırıyor üzerinde yağ tabakası oluşmasını bekliyoruz. Ben de gereken düzeltmeyi yaptım uyarınızla.Başarılar size.

  4. Özlem permalink
    08 Kasım 2012 17:07

    1. GÜNÜN SONUNDA BUZDOLABINDA MI BEKLETİYORUZ?

    • 08 Kasım 2012 18:41

      Merhaba, kış şartlarında ilk 1. ve 2. günün sonunda balkonda da bekleyebilir. Yazın buzdolabında tutmak gerekir.Kolay gelsin.

Trackbacks

  1. Küçük bir hatırlatma « mutfak penceremden
  2. Buzluk Maceraları 1 « mutfak penceremden

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: