İçeriğe geç

Buzluk Maceraları 1

05 Ağustos 2011

Çalışma hayatıma başladığım ilk günlerde en zorlandığım şey, her akşam sofraya taze yemek getirebilmek olmuştu. Okula devam eden iki çocuğum ve eşime sağlıklı yemekleri kısa zamanda hazırlamak hiç de kolay olmuyordu. İnsan yaşadıkça, deneye yanıla herşeyin bir pratik tarafını bulabiliyor. İşte, derin dondurucu sahibi olmamı o günlerin bu telaşına borçluyum. O gün bu gündür yaklaşık 25 yıldır aynı derin dondurucuda her mevsime uygun sebzelerim ve yemek yapmamı kolaylaştıran ana malzemelerim bulunur.

Öncelikle size -18 derecelik derin dondurucumda neler saklayabildiğimden bahsedeyim de sonra da sırayla taze sebze ve meyve dondurma işlemlerimden örnekler gösteririm. Doğrusunu isterseniz meyvelerin donmuşunu yemeği ne severim ne de tavsiye ederim, tabii vişne ve böğürtlen hariç. Tabii ki bu benim fikrim.

-Izgara köfte: Her iki haftada bir yiyeceğimiz kadar ızgara köfte hazırlayıp taneleyip bir defada pişireceğim kadarını poşetlere koyarak dondururum.

– Yemeklerde kullanmak üzere pişirilmiş kuşbaşı et. Her pakete bir yemekte kullanılacak kadar et koyarım

– Yemeklerde kullanılmak üzere pişmiş kıyma. Her pakete bir yemekte kullanılacak kadar soğanla bereber kavrulmuş yemeklik kıyma koyarım.

– Yemeklerde kullanılmak üzere doğranmış ve pembeleştirilmiş kuru soğan

– Yemeklerde ve çorbalarda kullanılmak üzere kendi hazırladığım et suyu küpleri

  – Poğaça hamuru

  – Çeşitli kurabiye hamurları

  -Yufka ile hazırlanmış pişmeye hazır börekler

  –Soğuk pastalar

– Fazla ekmekler

– Bayatlayan ekmeklerden hazırladığım ve köfte yaparken kullandığım ekmek kırıntıları

– Közlenmiş patlıcan

– İç bakla

-İç bezelye

-İç barbunya

– Bamya

– Taze fasulye

-Havuç, lahana, pırasa, kereviz rendelerinden oluşan böreklik veya çorbalık kış sebzeleri: Çin Böreği veya İtalyan usulü sebze çorbasını mevsim dışında yapma ihtimalime karşın 2 poşet saklarım.

– Karnıyarıklık patlıcan: Kızarttıktan veya ızgara yaptıktan sonra 4 er tane olarak poşetlere koyup saklıyorum.

-Közlenmiş biberler

– Minik ambalajlarda portakal kabuğu rendesi: kek ve kurabiyeler için

– Haşlanmış nohut:  Aniden humus yapmak gerekirse ya da hemen pişmiş et ilavesiyle  sıcak yemek olarak kullanmak amacıyla bulundururum.

Ve şu an aklıma gelmeyen daha birçok şey derin dondurucuma misafir olurlar. Bu ana malzemeler kısa sürede kolayca yemek pişirmeme yardım ederler.

Domatesimi ise yıllardır buzlukta değil de kavanozda saklıyorum. Bugün hemen hemen herkesin yaptığı gibi püre halindeki domatesin az pişirildikten sonra sıcakken kavanozlara basılması işlemi sayesinde bütün kış çorbalarımıza ve yemeklerimize taze domates kullanabiliyoruz. Çalışırken edindiğim, bugün hala devam ettirdiğim bir diğer alışkanlık da domates, soğan ve yeşil biber üçlemesini bir arada pişirip saklamaktır. Bunu da yine kavanozlama yöntemi ile yapıyorum. Bu sosu ister menemene ister zeytinyağlı veya sıcak yemeklere, istersem de süzerek çorbalara kullanıyorum.

Sebzelerin bol ve lezzetlerinin de dorukta olduğu ağustos ve eylül ayları kış hazırlığı için en uygun zamandır.

İsterseniz gelin bugün Nazilli’deki çiftlikten yeni gelen ve hemen dondurduğum bamyalara bir göz atalım:

Eğer sizin de imkanınız varsa en azından yerli ata tohumlarımızla üretilmiş olduğuna inandığınız sebzeleri temin edip ufak ufak dondurmaya başlayın derim. Eğer tatile gidiyorsanız dönüşünüzde bostanların önünde satılan taze sebzeleri de tercih edebilir, hatta bazen kendiniz de toplayabilirsiniz.

Haydi iş başına!!!

 

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: