Meyveleri Kıskanan Kurabiyeler
Kurabiyelerimizi değişik tatlarda hazırlayabilir ve çeşitli kalıplarla kesip şekil verebilir ve süsleyebiliriz. Şekerci vitrinlerinde meyve şekli verilmiş badem ezmesine sık sık rastlayabiliriz ama pastane raflarında meyve benzeri kurabiyeler görmeye hiç alışık değiliz.
Hazırlaması biraz uzun sürse de oldukça keyiflidir. Bugün gelin beraberce şeftaliyi kıskanan bir kurabiye yapalım, konuklarımızı ve çocuklarımızı bu mevsimde bir tabak şeftali ile şaşırtalım. İsterseniz bu işi bir tatil günü çocuklarınızla beraber de yapabilirsiniz.
MALZEMELER:
250 gr. tereyağı(oda sıcaklığında)
200gr. toz şeker
1 kahve fincanı yoğurt
1 yumurta
1/2 çay kaşığı toz vanilya (şekerli vanilin kullanacaksanız 1 paket)
1 paket kabartma tozu.
Aldığı kadar un (hamur kulak memesi kıvamında olana kadar-yaklaşık 500 gr. -600gr.)Bu yazımızın sonunda ölçülerle ilgili çok kısa bir bilgi vereceğim.
Süslemesi için:
1 su bardağı toz şeker
1 paket tercihen vişneli Tang veya başka bir marka(meyve tozu)
½ çay kaşığı sarı ve 1/2 çay kaşığı kırmızı gıda boyası*
Bir miktar Nutella veya benzeri
1 parça yeşil şeker hamuru *
*Pasta malzemesi satan dükkanlarda küçük miktarlarda dahi bulunabiliyor.
YAPILIŞI:
Tereyağını genişçe bir kabın içine alıyoruz. Önce toz şekeri, ardından yoğurt ve yumurtayı, en sonunda da içine vanilya ve kabartma tozu katılmış unu ekleyerek kulakmemesi kıvamında bir hamur elde ediyoruz. Bu şekilde vanilya ve kabartma tozu hamurumuza eşit olarak karışacaktı
Hamurumuzu üzeri örtülü olarak 20 dakika kadar buzdolabında dinlendiriyoruz. Hamura şekil vermeye başlarken fırınımızı da 180 ºye ısıtıyoruz. Tepsiye yağlı kağıt seriyoruz.
Elimizde kabuklu bir cevizden biraz ufak yuvarladığımız kurabiyelerimizi aralarında en az 1 parmak boşluk bırakmak şartıyla tepsiye diziyor ve 30-35 dakika kadar pişiriyoruz. Tepsiye dizerken elimizle fotoğrafta görüldüğü gibi şekil veriyoruz. Bu kurabiye daha önce verdiğim temel bisküvi tarifinden farklı olarak, pişerken kabaracak hatta biraz da çatlayacaktır. Bu yüzden tanelerken, piştiğinde ceviz boyuna ulaşacağını hesaba katmak gerekiyor. Kurabiyelerin üzeri pembeleşmeli ancak kararmamalıdır.
Pişen kurabiyelerimizi fırından alıp bir kenarda soğumaya bırakıyoruz. Bu arada yeşil şeker hamurumuzdan kurabiye sayısı kadar yaprak hazırlıyoruz.
Sıra geldi bu kurabiyelerin şeftali olmasına… Bir kahvaltı bıçağı yardımıyla kurabiyelerimizin düz ve renksiz olan yüzlerine Nutella sürüyoruz ve hemen bir diğeriyle yüz yüze yapıştırıyoruz. Bu sırada şeftalinin yaprağını da araya yerleştirmeyi unutmuyoruz. (Bu süslemeyi yaparken elleriniz boyanabileceğinden ince mutfak eldiveni kullanmanızı öneririm.)Büyükçe bir tabağın içinde 1 bardak toz şeker 2 çorba kaşığı vişneli Tang tozu ve gıda boyalarımızı birbirine katıp azar azar su ekleyerek renkli bir şeker bulamacı elde ediyoruz. Tepsiden aldığımız kurabiyelerin kabarık yüzlerini tek tek ve dikkatlice bu bulamaca batırıyoruz. Ardından henüz ıslakken bir kez daha sadece şekere değdirirseniz,tam şeftali görüntüsünü bulursunuz. Bu işlemi yaparken temiz bir mutfak fırçasından(yumurta sürmeye yarayan)yardım alabiliriz. Renklendirdiğimiz kurabiyeleri yağlı kağıt üzerinde kurutuyoruz.
Arzu ederseniz şeftali kurabiyelerinizi iyice kuruduktan sonra bir teneke kutuda 10 gün kadar tazeliğinden bir şey kaybetmeden saklayabilirsiniz.
Şeftali kurabiyelerimizin kısa filmi için buraya tıklayın….
Bir daha ki sefere çilek kurabiye yapacağız.
Ölçüler hakkında kısa bilgi:
Bir tarif verirken her şeyden önce ölçülere dikkat etmek gerekiyor. Büyüklerimiz eskiden her ne kadar “ göz kararı” demişlerse de bir yemeği veya hamur işini göz kararı yapabilmek için çok uzun yıllar defalarca yapmış olmak gerekiyor.
Benim su bardağı ölçüm fotoğrafta da gördüğünüz gibi normal boy bir bardak olup mutfak tartısıyla tarttığımda 200gr. un veya şekere denk geliyor.
Kahve fincanı ve çay fincanı dediğimde de yine fotoğraflarını gördüğünüz hemen hemen her evde bulunan klasik fincanlardır.
Aynı şekilde, fotoğrafta gördüğünüz kaşıklar da kaşıkla verilen miktarlar için size yardımcı olabilir.
Sıvıları ölçerken genellikle üzerinde çizgiyle işaretleri olan ölçek kapları kullanıyorum.
Paylaş:
- Facebook'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Twitter üzerinde paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Pinterest'te paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- WhatsApp'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Telegram'da paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Yazdırmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Daha fazla
ellerine sağlık canım. Yemeklerini ve kurabiyeleri görünce ne anılar geldi aklıma. Mügeyi senin sayfana yönlendirdim.Süper.
yaaaaaaa ne hatıra