Meyve Tüketirken
Meyveler yiyeceklerimizin doğal şeker ve vitamin depolarıdır. Meyvelerimizin birçoğu kısa ömürlüdür ve saklanmaları için ya pişirilmeli veya kurutulmalı ya da konserve edilmelidirler. Çilek, vişne, şeftali, kayısı, erik, incir, üzüm gibi yaz meyvelerinin sağlıklı saklama şekillerinden biri cam kavanozlarda komposto olarak konserve edilmeleridir. Tabii bu meyveleri her zaman soframıza getirmenin bir diğer yolu da reçel veya marmelatlarını yapmaktır. Ancak her iki yöntemde de bolca şeker kullanmak gerekir ki bu da çağımızda pek de tercih edilmiyor. Meyveleri olabildiğince mevsiminde ve taze tüketmek, bir de bulabiliyorsak tamamen doğal olarak kurutulmuş halinde kullanmak en doğrusu sanırım. Ülkemizde yetişen incirin, üzümün, eriğin, kayısının kurutulmuşları besin değerlerini çok fazla kaybetmeden soframıza gelmektedir.
Meyve suları ise, saf, yani şeker katılmamış, meyve aroması ile tadlandırılmamışlarsa ve sıkıldıktan hemen sonra bekletmeden içilirlerse çok faydalıdırlar. Kış aylarında tükettiğimiz portakal, greyfurt gibi narenciye suları C vitamini deposudur. Ancak her şeyde olduğu gibi meyve suyu tüketiminde de dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bir bardak meyve suyu içtiğimizde neredeyse bir gün boyunca tüketmemiz gereken meyveyi tüketmiş oluruz. Bir de meyve suyu içtiğimizde meyveyi yerken beraber tükettiğimiz ve sindirim sistemi için gerekli olan liflerinden faydalanmamış oluyoruz.
Biraz da bazı meyvelerin saklanma şekillerinden bahsedelim.
Armut: Aldığınız armutların sapının dibi eğer yumuşaksa tam yenecek kıvamdadır, değilse kese kağıdı içinde oda sıcaklığında bekletebilirsiniz.
Şeftali: Şeftalinin olgunu kokulu olur ve pembe sarı bir rengi vardır. Olgun şeftali aldıysanız en fazla 2 gün buzdolabında bekletebilirsiniz. Ancak yeşilimsi sarı olan sert şeftali aldıysanız kese kağıdına sarılı olarak önce oda sıcaklığında 2-3 gün sonra da buzdolabında 2 gün kadar saklayabilirsiniz.
Karpuz: İyi bir karpuzun yüzeyi parlak olmamalıdır ve toprağa değen tarafı sarı olmalıdır. Karpuz kesilene kadar serin bir ortamda ancak kestikten sonra buzdolabında saklanmalıdır.
Çilek: Satın aldıktan sonra en fazla bir gün içinde tüketilmeli ve ancak tüketileceği zaman yıkanmalıdır.
Üzüm: Yıkamadan buzdolabında 5-6 gün saklayabilirsiniz.
Kivi: Kese kağıdında ve buzdolabında 5-6 gün saklayabilirsiniz.
Kayısı: Olgun kayısılar hemen tüketilmelidir. Olgunlaşmamış olanlar ise kese kağıdı içinde bir gün oda sıcaklığında bekletildikten sonra buzdolabına konabilir.
Kiraz: Buzdolabında 3-4 gün kadar saklayabilirsiniz.
Muz: Muz buzdolabında saklanmamalıdır. Genellikle çok olgunlaşmamış halde alınıp serin bir balkonda 3-4 gün bekletilebilir.
Elma: Oda sıcaklığında 1-2 gün, serin ortamda bir haftaya kadar bekletilebilir.
Narenciye: Portakal, mandalina, greyfurt oda sıcaklığında hemen sularını kaybedebilirler veya çürüyebilirler, bu yüzden muhakkak serin ortamlarda saklanmalıdırlar.
Trackbacks