İçeriğe geç

Pulla (Tarçınlı Finlandiya Çöreği)

06 Nisan 2011

 

Bugünkü tarif de kızım Burcu’dan, birkaç yıl önce öğrenci değişim programı ile Finlandiya’da bir süre kalmıştı, işte size onun anılarıyla sıcacık birFinlandiya çöreği tarifi…

Finlandiya, Jyvaskyla, -25°, günlerden Pazartesi saat 08.30

Hava gerçekten daha önce hiç karşılaşmadığım bir şekilde soğuk, yalnızım ve okula doğru yürüyorum ve birden ne göreyim bir araba önümden kayarak geçip bir bisikletli kıza gözümün önünde çarpıyor… Daha Finlandiya’daki ilk günlerim ve hiç bir aksilik istemiyorum hayatımda, güzel işaretler neşeli olaylar olsun ki bu buz gibi ülkeye çabuk alışayım diyorum ama şans işte! Bisikletliye yardım ediyorum, neyse ki önemli bir durum yok… Yere düşen cep telefonunu alıp ona verirken bir de ne göreyim telefondaki tüm yazılar TÜRKÇE!

Nasıl yani?

Daha Finlandiya’daki ilk günümde bir Türkçe ve Türkiye aşığı olan Elina ile tanışıyorum. O günden sonra iyi arkadaş oluyoruz sevgili Elina ile… Ben ona Türkçesini ilerletmesinde yardımcı olurken o da bana Finceyi ve Fin kültürünü öğretiyor… Bir gün markette alışveriş yaparken Elina sepeti yumurta, un, kakule, süt ve maya ile dolduruyor, o anda başıma tatlı bir şeylerin geleceğini hissediyorum!

İşte pulla böyle giriyor hayatıma…

Ömür boyu tadını unutamayacağım, her yaptığımda ve yediğimde Finlandiya’nın o muhteşem soğuğunu ve sevgili Elina’yı hatırlayacağım.

 

MALZEMELER:

2 Su bardağı ılık süt   (duruma göre yarım bardak daha)

30 gr. yaş maya

2 tatlı kaşığı dövülmüş kakule* tohumcukları

Bir fiske tuz

½ Su bardağı toz şeker

100 gr. erimiş soğumuş tereyağı

800 -900 gr. un

Arasına serpmek için bolca tarçın ve yaklaşık 1 çay fincanı kadar daha toz şeker

1 yumurta sarısı

 

 

Gelelim pulla taikina’nın pulla hamuru yapılışına,

İlk olarak işe başlamadan yarım saat önce yağı tamamen eritip soğumaya bırakıyoruz. Yağın sıcak olmaması çok önemli ve tabii katı olmamasına da dikkat ediyoruz.

 Hamuru tutmaya oda sıcaklığındaki süte yaş maya karıştırarak başlıyoruz. Maya çok çok iyi ezilmeli ve sütle uzun uzun havalandırarak karıştırılmalı bu mayanın görevini yerine getirmesi için önemliymiş.

Önceden hazırladığınız dövülmüş kakuleleri* cardamum maya ile çırpılmış süte karıştırıyoruz. Bir tutam tuz mesela çay kaşığının ucu kadar yeterli tam da bu sırada ekleniyor. Bu karışıma şekeri ekleyip yine bir müddet çırpıyoruz arzu ederseniz hamuru rahatlıkla elle de tutabilirsiniz, ben şimdiye kadar hep öyle yaptım çünkü öğrenirken Finlandiya’da hiç bir alet edevatım yoktu doğrusu ardından soğumuş olan yağ ve tabii ki çok yavaş bir şekilde un… A tabii unu önceden bir iki kere elekten geçirmeyi ihmal etmeyelim.

 Pulla tarifinin belki de en önemli kısımlarından biri mayalanmayı beklemesi: yeterince unu kattığınızda mis gibi kokan hamurumuzu oda sıcaklığında hava akımı olmayan bir yerde üstü kapalı bir şekilde tercihen ılık bir ortamda 25 dk. bekletmelisiniz. Bu sırada da boş durmayıp iç malzemeleri hazırlamaya başlayabiliriz. Fırın tepsisi ve yağlı kâğıtlar da emre amade bir köşede beklerlerse işiniz kolay…

Evet 25 dk. doldu, hamur sizi biraz hüsrana uğratsa da yola devam! Bu hamur fazla kabarmıyor en azından ben sonuçtan çok memnun olsam da hamuru kabartmayı beceremedim, zaten aslında çok da kabarması değil ince açılabilecek kıvama gelmesi önemli. Annenizinki gibi uzman elleriniz varsa hamurun olması gerektiği kıvamı daha rahat anlayacaksınız…

 Şimdi hamuru elinize alın ve biraz da elinizde az bir unla yoğurun. Hamurun ¾’ünü alıp büyük bir dikdörtgen şeklinde çevire çevire açmaya başlıyoruz. Büyük bir tezgâh ve masada çalışmanızda fayda var he bu arada az sonra her taraf toz şeker ve tarçın tozu olacak, o yüzden iyisi mi siz temizliği sonraya bırakın : ) Tam bu sırada yani hamuru açmaya başlarken tezgâhın üzerine çok miktarda un serpeleyin ya da büyükçe bir naylon yayın, bu naylon hamuru kıvırırken yardımcı olacaktır.

 Hamur dikdörtgene benzer ve bir tart hamuru inceliğine geldiğinde bıçakla kenarlarını düzeltiyor ve tam bir dikdörtgen elde ediyoruz. Bu arada kenarlardan arta kalan hamurları daha önce ayırıp beklettiğimiz hamura katıyoruz.

 

Evet, şimdi işin eğlenceli kısmına geldik, bir yemek bıçağıyla margarini ya da tereyağını alıp hamurun her yerine boş yer kalmayacak şekilde sürüyoruz. Ben öğrendiğim andan itibaren yemek bıçağı kullanıyorum ama belki bir fırça ya da silikon spatula da aynı işi görebilir.  Yağ sürme işi bitince bu sefer yağlı kısım görünmeyecek kadar şeker koyuyoruz şekeri serperken hiç korkmayın hamurun kendisine çok az şeker katmıştık dolayısıyla burada koyduğunuz göze fazla gözükse de inanın tadı hiç te bayıcı olmuyor, çok hafif!!! Ve son olarak sıra pullanın olmazsa olmazı tarçında. Size önerim tarçını da ya serperken ya da önceden elekten geçirmeniz çünkü aktardan alınan tarçınların içinde sert bir takım maddeler olabiliyor.

 

Şimdi önden başlayarak ileriye doğru parmaklarımızdan avuçlarımıza kaydırarak hamuru yuvarlıyoruz, tüm malzeme içeride kalacak şekilde yuvarladıktan sonra elimizde uzun bir rulo kalmış oldu. Yine yemek bıçağıyla bir köşeden verev verev yani bir dar bir geniş alarak fotoğrafta gördüğünüz gibi üçgenler kesiyoruz. Ve isterseniz bastırarak isterseniz bastırmadan bir 25 dk. daha üstleri kapalı bir şekilde tepsiye dizerek bekletiyoruz. Dikkat! Pulla fırına girince ona bir şeyler oluyor ve acayip kabarıyor o yüzden tepsiye sıkı sıkı dizmeyin derim! Şimdi fırınımızı 220º’ye ısıtma zamanıdır!

 

Pullaların üzerine yumurta sarısı sürdükten sonra 10-15 dk. pişiriyoruz.

 Haydi afiyet olsun!!

 Aaaa hamurun geri kalanını tezgâhta unuttuk…

25 dk’nın geçmesini beklerken geri kalan hamuru ne yapsam diye düşünebilirsiniz. İsterseniz aynı şekilde bir önceki tariften devam edebilir isterseniz de başka bir şey deneyip hamura kuru üzüm, yaban mersini, kesilmiş kuru kayısı vb.lerden birini katıp yine yağ ve şekerle tarçın sevmeyenler için bir alternatif yaratabilirsiniz…

 

Aslında bu geriye kalan az hamurdan küçük başka tür pullalar elde etmek de mümkün. Fotoğrafta tek başına duran yuvarlak pulla şu şekilde yapılıyor:

Kalan hamurdan avucunuzda küçük yuvarlaklar, toplar yapıyorsunuz, küçük bir yumruk kadar olmaları iyi olur çünkü fırında kabarıyorlar.  Bu yuvarlağın tepesini parmağınızla içeri doğru itiyorsunuz orada bir çukur oluşacak, mesela bir tatlı kaşığı derinliğinde olabilir. Buraya yine biraz yağ üzerine şeker koyup yine etrafını yumurtalıyorsunuz, şeker açıkta kalınca fırında bir güzel karamelize oluyor…

Mmmm yemesi de çok güzel oluyor…

 Haydi hyvaa ruokahalua!!!

 *Kakule, zencefilgiller ailesinden Elettaria ve Amomum cinslerini kapsayan bitkilerin genel adıdır. Batı ve Güney Hindistan, Güneydoğu Asya’nın sıcak bölgelerinde yetişen, 4-5 m boyunda, büyük yapraklı çok yıllık bir bitki cinsidir. Kakule’yi aktarlardan ya da mısır çarşısından temin edebilirsiniz.

Eğer Pulla yapımını müzik eşliğinde videodan izlemak isterseniz http://www.facebook.com/video/video.php?v=10150150157761704

 

 

Reklam
4 Yorum leave one →
  1. 25 Ekim 2011 22:33

    Haaarika görünüyorlar, ilk fırsatta deneyeceğim 🙂

  2. 15 Temmuz 2011 07:31

    Denedim, harika oldu. Teşekkürler..

Trackbacks

  1. Küçük bir hatırlatma « mutfak penceremden
  2. Muffin Ekmekler « mutfak penceremden

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: