Muffin Ekmekler
Kızımın yaptığı Finlandiya spesiyali “pulla” yı daha önce sizlerle paylaşmıştım. Kızımın mutfağa ayıracak pek vakti olmadığı halde, benim konuklarıma kendi elinden özel bir şeyler yapmak isterse ya da birden Finlandiya hatıraları canlanırsa hemen mutfağa dalar ve “pulla” için hamur mayalar. Doğrusu yerinde görüp öğrendiği bu çöreği onun elinden yemek de bizi pek mutlu eder.
Bir keresinde o yine “pulla” yaparken ben de bir köşede benzer bir hamuru tuzlu olarak yapmaya koyuldum. O mayaladığı hamura tereyağı koydu ben zeytinyağı koydum. O aralara tarçın ve şeker serpti ben pul biber, anason ve haşhaş serpmeyi denedim ve çok hafif bir tuzlu kahvaltı çöreği elde ettim. Biraz açmayı andıran ama çok az yağlı ve oldukça da lezzetli bu hamura gül şekli vererek muffin kaplarında pişirdim. Ortaya çıkan sonuç hepimizi mutlu etti. İlk yaptığım gün fırından çıkan mis gibi kokular apartmanı sardı ve kapıyı çalan herkese bir muffin ve yanında peynir ikram edildi. Yapması çok kolay ama bütün mayalı hamurlar gibi biraz süre gerekiyor. Bakalım siz nasıl bulacaksınız?
MALZEMELER:
350 ml. ılık su (Litre ölçen kapları kullanıyorum. )
½ su bardağı süt
1 tatlı kaşığı dolusu toz maya
1 kahve fincanı zeytinyağı
Tuz
Bir fiske toz şeker hamurun mayalanmasında yardımcı olur, ama şart değil.
500gr. *un
Ayrıca hamura şekil vermek için 100-150 gr. ilave un
Tatlandırmak için, pul biber, haşhaş tozu, anason, çörekotu vs.
*Unun miktarı kullanılan una göre değişiyor. Benim bu tarifte kullandığım tam buğday unu ile ruşeymli un karışımıdır. Deneyimlerime göre, eğer beyaz un kullanacak olursanız bir miktar daha fazla un hesap etmeniz gerekecektir. Bir de ekmek veya benzeri mayalı hamurlarda gözlemlediğim, un miktarını hamuru mayalarken elimizle hissederek ayarlamak gerektiği.
YAPILIŞI:
Hamuru yoğuracağımız derince bir kaba ılık su, süt karışımını ve toz mayayı koyuyoruz. Bunları karıştırdıktan sonra unumuzu yavaşça bu karışıma yedirirken zeytinyağını ve tuzu da katıyoruz. Hamur henüz elimize yapışır kıvamdayken üzerini nemli bezle örterek ılık bir yerde mayalanmaya bırakıyoruz. Yaklaşık 1 saat kadar mayalandıktan sonra ellerimizi zeytinyağıyla yağlayarak hamurumuzu mayalandığı kaptan unlanmış tezgaha veya silikon tepsiye alıyoruz. Ellerimiz yağlı olunca mayalanmış yumuşak hamuru almak kolay oluyor. Hamuru biraz unla yoğurduktan sonra 2-3 parçaya bölüyoruz ki açması kolay olsun.
Fırınımızı 180 dereceye ısıtıyoruz. Sonra hamurlarımızı sırayla elimiz yardımıyla ara sıra yine un ekleyerek yarım parmak kalınlığına gelene kadar inceltiyoruz. Bkz. Fotoğraf. Hamurdan yaklaşık 2 parmak genişliğinde ve 1 karış uzunluğunda parçalar kesiyoruz. Şeritlerin üzerine isterseniz toz haşhaş, isterseniz kırmızı pul biber, isterseniz de çörekotu veya anason serpiyoruz.
Ardından bunları fotoğrafta da görüldüğü gibi yuvarlıyoruz. Yuvarlarken hamuru hafifçe kaydırarak gül goncası şekli veriyoruz ve hemen daha önceden unlamış olduğumuz muffin kaplarına (tartolet kaplarına da olabilir) yerleştiriyoruz.
Burada dikkat ! Şekillenen hamuru teker teker, bekletmeden kaplara yerleştirmeliyiz. Hamur diğerlerini beklerken içinde bulunduğu kapta tekrara mayalanacak ve kabın şeklini alacaktır. Bu yüzden her zaman hamurumuzun içine koyduğumuz kabın tamamını doldurmamasına dikkat etmeliyiz.
Ekmek hamurundan muffinlerimizi önceden 180 dereceye ısıttığımız fırında yaklaşık 30 -35 dakika kadar pişiriyoruz. 25 Dakika geçince fırını açıp muffinlerinizi kontrol edebilirsiniz.
Bu arada söylemeden geçemeyeceğim. Geçende ben yine bu muffinlerin yaparken gelen bir arkadaşım “ hadi gel bir tanesinin içine de sarımsak rendesi sürelim” dedi. Yaptık, enfes oldu. Eğer uygun bir menüye ekleyecekseniz sarımsak rendesi ve pul biberi beraber kullanmanızı öneririm. Pek tabii ki minik zeytin parçacıkları veya ceviz de kullanabilirsiniz. Biliyorsunuz ki ekmek yapmanın da yemek yapmanın da sınırı yok. Yeter ki hayal gücümüzü ortaya koyalım.
Yakında bu muffin ekmeğin tatlı versiyonunu da yapacağız.
Dikkat! Muffin ekmeklerinizin kokusu ortalığa yayılınca ertesi güne kalmayacaklar.
Afiyet olsun! Sofranız neşe dolsun!
Trackbacks