Karma Undan Bazlama ve Tava Ekmeği
Elimizde çeşitli unlar varken bu kez bazlamayı karma unla yapmaya karar verdik. Doğrusu tahminimizden de iyi sonuç aldık. Kahvaltıda, gün arası ya da yolculuklarda sandviç yaparak yediğimiz sağlıklı ekmek bazlamayı doğrusu epeydir evde yapardım ama bir türlü komşumuz Sündüz’ ün bazlaması gibi olmazdı. Meğer tarif doğru olsa da işin püf noktalarını bilmeyince olmuyormuş. Geçen hafta Sündüz’ ü bize bazlama yapmayı adım adım göstermesi için ikna ettik. Arada yardım edelim diye ya kardeşim ya ben hamura el atmaya kalktıysak da her defasında Sündüz elimizi sürdürmedi. Ya “Hamura iki el değmez” ya da “ Hamura bastırmayın, aman tersini çevirmeyin” diyerek bizi uyardı. Bu sırada biz de “Sen bazlamayı güzel yapıyorsan biz de ekmeğimize laf söyletmeyiz” diyerek kardeşimle beraber tava ekmeği yapmaya koyulduk. Bir yandan pişen bazlamaların, bir yandan fırından çıkan ekmeğin kokusu kısa zamanda evi sardı. Çayın demlenmesini beklemeden sıcacık bazlamaların arasına peyniri koyup mideye indiriverdik. Bu arada ekmeğimizin manzarası o kadar güzeldi ki kesmeye kıyamadık.
Gelelim tariflere;
MALZEMELER:
10 adet bazlama için:
600gr.un (Biz bu kez kars buğdayı unu, ruşeymli un ve tam buğday ununu karıştırdık. Siz hangi unla yapmak isterseniz onunla yapabilirsiniz)
1 tatlı kaşığı hazır toz maya
1 ½ bardak ılık su
½ bardak ılık süt
Tuz
YAPILIŞI:
Bazlama hamuru da tıpkı ekmek hamuru mayalar gibi mayalanıyor. Yoğurulurken hamur elden ayrılacak hale gelene azar azar su ve un ekleniyor. Ardından mutfağınızın sıcaklığına göre 1 saat veya biraz daha fazla süre mayalanmaya bırakılıyor.
Veeee sıra geliyor bazlamaları şekillendirmeye ki galiba işin en zor kısmı da bu. Hamuru 10 eşit parçaya bölüyoruz. Her parçayı unlanmış tezgâhın üzerine yuvarlayarak yine unlanmış bir örtü üzerinde dinlenmeye bırakıyoruz. 1o dakika kadar da böyle beklettikten sonra pişirme işlemine geçiyoruz.
İki teflon veya döküm tavayı ısıtıyoruz ki iki bazlamayı birden pişirebilelim. Tavalar kızarken pişireceğimiz ilk bazlamayı tek elimizle* hafifçe döver gibi yaparak bastırıyoruz ve unlu kısmı yani altı tavaya gelecek şekilde tavamıza alıyoruz. Yaklaşık 2-3 dakika sonra bazlamamız kabarmaya başlıyor, şişiyor, şişiyor, içinden dışarıya buharını salıyor ve tam o sırada ocağı kısıp bazlamayı alt üst ediyoruz. 2 dakika da diğer yanını pişirip bir telin üzerinde soğumaya alıyoruz. Aman dikkat bazlamanın çok fazla pişmemesi ve kızarmaması gerekiyor.
Ocaktan aldığınız bazlamanız sönünce sakın üzülmeyin, tekrar ısıttığınızda yine kabaracak ve arasını kesebileceksiniz. Soğuyan bazlamalarınızı buzdolabında veya derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
*Sündüz kesinlikle bazlama pazılarını tek eliyle bastırıyor, diğer eli kullanmıyor. Bu işin kesin püf noktası. Kardeşim de ben de hep iki elimizi kullandık. Sonuçta bizim bazlamalarımız şekilleriyle kendilerini belli ettiler.
Tava ekmeğine gelince daha önce verdiğim ekmek tarifimden pek farklı değil. Bu defa ekmek için de 3 ayrı un kullandım. Tam buğday, Kars unu ve ruşeymli un. Tava ekmeği dememin sebebi pişirme tekniği. Daha önce Defne Koryürek’ in tarif ettiği gibi döküm tencereyi fırında 220-240º’de 20 dakika ısıtıp, mayalanan hamuru bu sıcak tencereye koyup pişiriyoruz. Pişerken ilk 20 dakika 220º’de tencerenin kapağını kapağı kapalı tutuyoruz ve daha sonra fırını 180º’ye kısarken tenceremizin kapağını açıyoruz ki ekmeğimizin üzeri kızarsın.
Afiyet Olsun!
bazlama slayt show için tıklayın…
tariflerinizin pek çoğunu uyguladım.özellikle rulade beni çok eski günlere götürdü.bütün tarifler süper,hiç uydurmaca ölçü vs yok.siz bu işi biliyorsunuz,çok güzel bir site yapmışsınız,ellerinize kollarınıza sağlık.
Bu Pazar günü bunları deniyorum!!! Bazlamaya bayıldım…özellikle onu yapmayı düşünüyorum. Ama merak ettim…hamur ekmek makinasında kıvama gelse ve ondan sonra unlanmış bezde 10 dakika bekletsem olmaz mı?
Sevgili Yeim, ben hi ekmek makinesi kullanmadm ama bu sorunun cevabn haftasonundan nce verebilirim sanrm.
Merhaba, eğer makinenin kullanma talimatında mayalanmadan sonra açabileceğin yazıyorsa ,evet yapabilirsin. Bunu makine kullanan arkadaşlardan öğrendim. kolay gelsin.