Zencefilli Limonata
Yaz günlerinde serinlemek için buz gibi bir limonatanın yerini tutacak bir şey var mı sizce? Hemen “dondurma” dediğinizi duyar gibiyim ama “ıııhh”. Geleneklerimize yerleşmiş bu lezzeti, ben bir şeylere değişmem doğrusu. Bugün neredeyse küçük büyük bütün cafe ve büfelerde satılan limonatanın evde yapılanının tadı başka olur. Azıcık zahmet, çok sefa demektir.
Önceleri tamamen anneannemin tarifine sadık kalıyordum oysa şimdi daha az şeker kullanmayı tercih ediyorum. Hatta bazen şeker yerine bal da kullandığım oluyor. Ne de olsa eğer gerçek bal bulabilirsek, şekerin zararlarına maruz kalmaya gerek yok değil mi? Çocuklarımıza içinde ne olduğunu bilmediğimiz türlü gazlı içecekler veya bolca limon tuzu katılarak yapılan limonatalar yerine ballı limonata içirmek daha sağlıklı olacaktır.
*Zencefilin ve limonun faydalarına baktığımızda bu iki vitamin deposunu bir araya getiren limonatayı doğal ilaç olarak görebiliriz. Limonata yazın soğuk içilince serinletici, kışın da ılık içildiğinde gribe karşı direnç sağlamak için birebirdir. Çeşitli tarif vardır limonata için ama bence en güzeli tamamen çiğden yapılanıdır. Tam kıvamına gelmesi için birkaç gün beklersiniz, koyarsınız özü dolaba, bütün yaz istedikçe sulandırır, sunarsınız konuklara. Bazen içine bir küp buz, belki birkaç yaprak nane, değmesinler keyfinize!
MALZEMELER:
Burada verdiğim ölçü limon özü içindir. Servis esnasında ağız tadınıza göre sulandırmalısınız.
1 ölçü limon suyu
2 ölçü toz şeker
Veya 1ölçü toz şeker ve 1/2 ölçü bal (eğer tümünü bal koyacaksanız o zaman 1bardak bal yeterli olabilir, bu biraz da damak tadınıza bağlı)
Kullandığımız bütün limonların kabuğunun rendesi
Taze zencefil rendesi (kullandığımız her bir bardak limon suyu için 1 parmak boğumu kadar )
Arzuya göre taze nane yaprakları
YAPILIŞI:
-Bol sulu limon seçmeye dikkat ediyoruz. Ancak bu limonların kabukları çoğu zaman daha ince oluyor, onun için birkaç tane de kalın kabuklu limon almakta fayda var.
-İyice yıkanan limonların kabuklarını beyaz kısmına gelmemeye dikkat ederek rendeliyoruz. Limonun kabuğu ile eti arasında kalan beyaz kısım acılık verir.
–Sıkılmış limon kabuklarını bir miktar toz şeker ile iyice ovaladıktan sonra 1 çay bardağı içime suyu ile iyice harmanlayıp bir kase içinde ağzı kapalı bekletiyoruz.
– Limonların suyunu sıkıp bir kabın içine alıyoruz.
-Üzerine iki misli şeker veya ölçüye göre bal ekliyoruz.
-Taze zencefil ve limon kabuğu rendesini de bu karışıma ilave edip iyice karıştırıp üzerini örtüyoruz.
Artık bekleme zamanıdır. Limonata özümüzün hazır olabilmesi için içindeki şekerin erimesini bekleyeceğiz. Bunun için de sık sık karışımı karıştırmamız gerekecek. Güneş almayan serin bir ortamda 2-3 gün içinde bu işlem tamamlanır.
-Temiz bir tülbentten limonata özümüzü ve diğer yanda bekleyen kabukları iyice süzüyoruz.
-Artık limonata özümüzü tercihen cam bir şişe veya kavanoz içerisinde buzdolabında aylarca saklayabiliriz.
Afiyet Olsun!
LİMON
Vücuda güç verir,sindirimi kolaylaştırır ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir, idrar söktürücüdür, damar sertliğini ve tıkanıklığını önler, kan dolaşımını kolaylaştırır, soğuk algınlığı, nezle, grip ve öksürük şikâyetlerini azaltır, rahatlatıcı etkisi ile vücuttaki ağrıları hafifletir, ateşi ve tansiyonu düşürür, Mide bulantısına iyi gelir, diş ve dişetlerini kuvvetlendirir ve dişleri beyazlatır.
ZENCEFİL
Kan dolaşımını kolaylaştırır, iştah açıcıdır, antiseptik özelliği kanın temiz kalmasını sağlar, mideyi düzenler, bağırsaklarda biriken ve atılamayan gazların kolaylıkla atılmasını sağlar, solunum yollarını açar, vücutta sıcaklık ve terleme meydana getirir, iyi bir anti oksidandır, özellikle romatizmal rahatsızlıklarda faydalıdır,uykuyu rahatlatır, kandaki kollesterolü diğer bir çok bitkiye göre daha çok düşürdüğü söylenir.
Zencefili özellikle sağlık için doğal ilaç olarak kullanmak istediğinizde doktorunuza danışmayı unutmayınız!
Evet ama sonrada kabukları süzdüğünüzü yazmışsınız. En kısa zamanda deneyeceğim. Hoşça kalın.
Merhaba tarifleriniz dikkatimi çekti. Özellikle tuzlu krakerleri en kısa zamanda denemek istiyorum. Ellerinize sağlık. Limonata tarifinde kabuk ve zencefili sonradan mı karıştırıyoruz pek net değil. Pınar Hanım’a da doğru adresler için teşekkürler:))
Merhaba, teşekkürler ilginize. Tarife dönüp baktım,bekletmeye geçmeden önce kabuklar ve zencefili kattığımı yazmışım. Belki hızlıca okurken gözünüzden kaçmış olabilir.Yine de anlaşılmayan bir şey varsa cevaplamaya hazırım. İyi günler dilerim.Sevgiyle kalın.