Kayısı Reçeli
Reçel tariflerine İncir Reçeli ile başlamıştık. Şimdi mevsimi geçmeden kayısı ve çilek reçellerinin de tariflerini vermenin zamanıdır. Keyifli sofralarınızı tatlandırması dileğiyle…
Taze Kayısı Reçeli
Anneannemi düşünmeden, beraber yaptığımız reçelleri hatırlamadan kayısı reçeli yapmam mümkün değil. Alışverişe giderken yaptığı,” Dikkat et Tokaloğlu kayısısı alacaksın, iri ve sert olacaklar. Sakın şekerpare alma! Ama bak çok yumuşak ve çürük değilseler biraz da marmelat için onlardan alabilirsin. Kayısıların hepsini aynı kese kağıdına koydurma, ezilmesinler!” gibi uyarıları hiç aklımdan çıkmaz. Ha bir de kayısı tanelerinin içine konacak bademler önceden yenen kayısıların çekirdeklerinden kurutularak hazırlanmalı, kayısı reçeli illaki de piştikten sonra bir süre güneşte bekletilmeli ki pişerken yumuşayan taneler dirileşsin ve reçelin şerbeti koyulaşsın. İşte bunlar yıllarca duyduğum ve uyguladığım kayısı reçeli kurallarımızdı.
Tabii eskiler kayısı reçelini küllü suda pişirirlermiş ama günümüzde oldukça zahmetli olan bu işe pek rağbet edilmiyor sanırım. Şimdi sofralık diye de tabir edilen “Tokaloğlu” cinsi kayısının tam zamanıdır, geç kalmadan yapalım. Bu kayısıyı diğerlerinden ayıran en belirgin özelliği iri ve uzunca görüntüsü ile lezzetidir. Hiç zedelemeden çekirdeğini çıkartabilirsiniz. Tezgahlarda benzerleri olsa da bu kayısıda diğerlerinde olduğu gibi pek fazla benek yoktur ve rengi diğer kayısılardan daha sarıdır. Memleketimizde 3 ayrı yöreden haziran son haftasından temmuz son haftasına kadar ayrı ayrı zamanlarda toplanır. Gelelim reçelin yapılışına:
MALZEMELER:
1Kg. Tokaloğlu kayısı ( bulamazsanız olgunlaşmamış başka bir kayısı da kullanılabilirsiniz)
1Kg. şeker (ben biraz daha az kullanıyorum)
1 limonun suyu
Arzuya göre iç badem
Arzuya göre 1 çay kaşığı limon tuzu
YAPILIŞI:
-1 kg. şekeri 2 su bardağı su ile şerbet olana kadar, yani hafifçe ağdalaşana kadar kaynatıyoruz.
– Yıkanmış ve dikkatlice çekirdekleri çıkmış kayısıları çatalla deliyoruz ve kaynamakta olan şerbete atıyoruz. Arzu edersek daha fazla dayanması için limon tuzu ekliyoruz.
– Hiç karıştırmadan reçelimizi yaklaşık 20 dakika kadar pişiriyoruz. Limon suyunu ekliyoruz. Kayısı tanelerini şekillerini kaybetmemesine dikkat ederek arzu edersek tencereden çıkartıp bir çatal yardımıyla kabuklarını çekip alıyoruz.
– Arzu edersek içlerine tatlı badem yerleştirerek kavanozlara koyup, üzerlerini örtecek şekilde şerbet ekliyoruz. Reçellerimizin kapağını sıcakken kapatacaksak kavanozları soğuyana kadar ters çeviriyoruz. Eğer soğuduktan sonra yaparsak buna gerek yok.
– Rahmetli anneannem kayısı reçelini diri ve bozulmadan kalması için her zaman buzdolabında saklamak gerektiğini söylerdi. Ben de size bunu öneririm. Bu şekilde yaptığınız reçel eğer koyu kıvamlı değilse reçelinizi yayvan ve geniş bir kapta üzerine tülbent örtülmüş şekilde güneş alan bir yerde 2-3 gün bekletebilirsiniz. Taneler dirileşecek ve reçel koyulaşacaktır.
– Kahvaltıya gelen konuklarınızı memnun edecek bir reçeliniz hazır…
Afiyet Olsun!
Trackbacks