İçeriğe geç

Buzluk Maceraları 2

12 Ağustos 2011

Vişne Zamanı:

Vişnenin zamanı oldukça kısadır. Yakaladınız, yakaladınız, kaçırdınız mı öyle diğer meyveler gibi mevsimi dışında bulamazsınız. Oysa o güzelim vişneli kekler, pastalar, tatlılar sadece birkaç haftayla sınırlı olamamalılar değil mi? İşte burada da imdadımıza buzdolaplarımızın derin dondurucu bölümleri yetişiyor.

Sağlam ve irice taneli vişneleri iyice yıkadıktan sonra saplarını ayıklayıp süzgece alıyoruz.

1-İyice kuruduktan sonra çekirdeklerini ayıklamadan kilitli naylon poşetlere yaklaşık 2 avuç kadar bölüştürdükten sonra torbanın ağzını sıkıca kapatıyoruz. İçinde mümkün olduğu kadar hava kalmamasına dikkat ediyoruz. Bu vişneleri pasta veya kek yaparken önce çözüp, çekirdeklerini ayıkladıktan sonra kullanıyoruz. Arzu edersek komposto yapıyoruz, o zaman çekirdekleri çıkartmaya gerek olmayabilir.

2- Henüz üzerleri kurumamış vişneleri içinde toz şeker olan yayvan bir kabın içinde şekerliyoruz. Bkz. Fotoğraf. Ardından buzlukta bekleteceğimiz kabın içine her katın arasında naylon olacak şekilde yerleştiriyoruz. Böylece, dondurduğumuz vişnelerin sadece istediğimiz kadarını diğerlerini gevşetmeden alabileceğiz. Donmuş vişne şekerlemelerini aniden gelen konuklarımıza buzluktan çıkar çıkmaz henüz erimeden likör ve çikolata yanında ikram edebiliriz. Veya insanın birden canı tatlı ister de bir şey bulamaz, bir kase yoğurt ve bir iki kaşık donmuş şekerli vişne bu arzumuzu bastırmaya birebirdir.

Aman yerken ve ikram ederken çekirdekleri olduğunu unutmayalım!

 

Buzlukta Patlıcan:

Bir patlıcan delisi olduğumdan bahsetmiş miydim? Elbette etmişimdir. Durum böyle olunca da kış aylarında en azından 2-3 haftada bir yazdan dondurulmuş patlıcanlar soframıza yazın o aydınlık ve sıcak günlerinden tatlı bir esinti getirirler. Bunun için de bir ön hazırlık yapmaya değer doğrusu. Patlıcan alırken parlak ve yumuşak olanları seçmenizi öneririm.

1-Közlenmiş ve itina ile ayıklanmış patlıcanlar çelik veya plastik bir süzgeçte iyice sularını salana kadar bekletirim. Ardından kilitli poşetlere yassı bir şekilde(bütün veya  satırla kıyılmış olarak) yerleştiririm. Ben tuz, yağ vs . hiç bir şey katmadan donduruyorum ki çıkarttığımda istediğim şekilde değerlendirebileyim. İstersem beğendi, istersem meze, istersem patlıcanlı poğaça yapayım.

2- Bütün halde karnıyarık yapmak üzere kızartılmış veya tavada ızgara yapılmış patlıcanları 4 er tane yan yana dizerek torbalıyorum. Kullanacağım zaman bir saat önceden çözerek içini dolduruyor ve fırınlıyorum. Hiçbir zaman tazesini aratmaz.

3- Minicik küpler halinde kırmızı ve yeşilbiber eşliğinde kızartılmış veya ızgarada kavrulmuş patlıcanlar. Bunları da yine çözmeyi düşündüğüm kadarını bir torbaya koyarak ağızlarını sıkıca kapatıp donduruyorum. Çözdürüp de üzerine yine yazdan hazırlanmış domates biber sosunu ısıtıp döktüm mü alın size şipşak bir meze.

Renk Renk Kavrulmuş veya Közlenmiş Biber

-Ezik ve kırık olmayan kırmızı papya biberi ve yeşil köy biberini kenarlarından yarıp çekirdeklerini çıkartıyorum. Mümkünse saplarını üzerlerinde bırakmaya çalışıyorum ki şekilleri fazla bozulmasın. Bu şekilde büyük ve derince (fırçayla çok az yağlanmış) bir döküm tavada veya vog tavasında biberleri kavuruyorum. Mutfak havlusunda soğumaya bırakıp fazla yağını da emdirdikten sonra torbalıyorum. Bu şekilde üst üste dizerek donduruyorum. Bkz. Fotoğraf.

– Bir de kırmızı papya biberleri yine saplarını atmadan fırın teli üzerinde ızgarayı yakarak pişiriyorum. Ardından kabuklarını ince bir bıçak ucu yardımıyla çıkartıp, yine soğuduktan sonra torbalıyorum.

 Kilitli torbalarda yassıltarak dondurduğumuz için, bütün bu gıdalar buzluğumuzda daha az yer kaplayacaklar.

Haydi iş başına!

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: