Güveçte Yaz Türlüsü
Tatil dönüşü yol kenarından alışverişe bayılırım. Burada domates tarlası varmış, şurada biber patlıcan. Marmaris’in çiçek balı, Datça’nın bademi, Aydın’ın inciri, Kırkağaç’ın kavunu, Manisa’nın üzümü, Bayramiç’in zeytinyağı, Ezine’nin peyniri derken bagaj fazlasıyla doldu bu yıl yine. Ancak yol kenarında dizilmiş güveçleri görünce, gene kendimi tutamadım. Arabada kalan son boşluğu da 2 yeni güveçle doldurduktan sonra iç rahatlığıyla eve döndük çok şükür.
Eh, elde bu kadar taze sebze ve bir de güveç olunca ilk iş güzel bir yaz türlüsü yapmak geldi aklıma. Bizde pişer size de düşer misali en azından tarifini paylaşayım dedim. Gerçekten güveçte ağır ağır pişen yemeğin tadı bambaşka oluyor. Zamanı kısıtlı olanlar için yemeğin pişmesini beklemek zor olsa da belki bir tatil gününde onlar da deneyebilirler.
MALZEMELER:
22-24 cm. çapında bir güveçte 4-6 kişilik türlü yapabilirsiniz.
Bunun için:
350 gr. kadar kuzu kuşbaşı, (eğer kırmızı et yemiyorsanız hindi kuşbaşı da olabilir)
2 adet orta boy kemer patlıcan
2 adet orta boy kabak
250 gr. bamya
400 gr. taze fasulye
2-3 adet irice domates
2-3 adet orta boy soğan
4-5 diş sarımsak
4-5 adet yeşilbiber
1 adet kırmızı papya biberi
Tuz, karabiber, bolca kimyon ( kimyon yaz türlüsünün olmazsa olmazıdır)
YAPILIŞI:
Sebzelerimizi yıkayıp ayıklıyoruz. Domateslerin kabuklarını ayıklıyor, dilimliyoruz. (Bkz. Fotoğraf)
Güvecimizin dibini sıvı yağ ile hafifçe yağladıktan sonra piyazlık doğradığımız soğanları en dibe yerleştiriyoruz. Ardından sırayla, önce eti, bir sıra domatesi, fasulyeyi, kabak, patlıcan ve en sonunda da bamyayı diziyoruz. Ara ara domates ve biberleri ilave ediyoruz. Üzerlerine 1 bardak suda erittiğimiz tuz biber ve kimyonu ekliyoruz. Ben etin kendi yağını yeterli bulduğumdan pek yağ koymuyorum ama arzu edenler bir miktar tereyağı veya sıvı yağ ekleyebilirler.
Güvecimizin ağzından daha büyük kesilmiş bir yağlı kağıtla yemeğimizin üstünü örtüp kapağını sıkıca kapatıyoruz. Eskilerin deyimiyle” mum alevi” kadar kısık ateşte yaklaşık bir buçuk saat kadar pişiriyoruz. Güvecimizin kapağını açıp bir çatal yardımıyla en alttan bir parça et alıp pişip pişmediğini kontrol ediyoruz. Bazen pişme süresi biraz daha uzayabilir.
Yanına: İster sade ister domatesli pirinç pilavı ve bu kadar sebzeyi birada yedikten sonra bu yemeğin yanına olsa olsa cacık yakışır.
Afiyet Olsun!
Trackbacks