Bozcaada ve Çavuş Üzümü Reçeli
Doğrusu şimdiye kadar rahmetli halacığımın tarifiyle çekirdeksiz üzüm reçeli yapardım, , şöööyle bol sakızlı, fıstıklı… Ama bu defa Bozcaadalılar’ın ve çavuş üzümünün hatırına çavuş üzümü reçeli deneyeceğim. Tam 23 yıl oldu Bozcaada ile tanışalı. Aynı o çocukluğumuzun şarkısında olduğu gibi “gitmesek de gelmesek de o köy bizim köyümüzdür”. Evet, 23 yıldır, her yıl fazla kalamazsak bile en az 3 günümüzü adada geçirir, doğasıyla, havasıyla, insanıyla hasret gideririz. Çooook şey var adayla ve kaybolan değerleriyle ilgili yazacak ama bugün konumuz, adanın nesli tükenmeye yüz tutan narin, kıymetli “çavuş üzümü” ve büyük zorluklarla yapılan reçeli.
Esasen adada üretilen ev reçellerinin hepsi birbirinden güzel ve değerlidir (gelincik, domates, üzüm, incir, karpuz vs.) ama halkımızın tadını unutmaya başladığı ve çekirdeği olduğundan mıdır nedir pek önem vermediği bu üzümden yapılan reçeli ada dışında bulmanız mümkün değildir. Bozcaadalılar üzümlerini korumaya almak ve topraklarında daha fazla çavuş yetiştirmek için yaptıkları çeşitli çalışmalar sonucunda basının da ilgisini bu konuya çekmeyi başardılar.
Ağustos 2011, adadayız yine; bir yandan yıllardır vazgeçemeden misafiri olduğumuz Fatma Dinçoğlu’nun ikram ettiği incecik kabuklu mis kokulu üzümleri çekirdeklerini de çiğneyerek mideye indiriyor, bir yandan da dikkatle reçelin yapılışı hakkında bilgi alıyoruz. Tarif, esasen Fatma Hanım’ın bir arkadaşının annesinin, Sevgi Balcı hanımefendinin tarifi. Kendisine teşekkür ederiz.
MALZEMELER:
1 kap sapları ayıklanmış çavuş üzümü
Yarım kap kadar toz şeker
Bir miktar limon tozu
YAPILIŞI:
-Üzümlerin iyice yıkadıktan sonra parçalmamaya dikkat ederek kabuklarını ayıklıyoruz. Aslında zor gibi görünse de kabuklar çok ince ve kolayca üzümün etinden ayrılıveriyorlar.
-Ardından işin zor kısmı olan çekirdek çıkartma işine geçiyoruz. Fotoğrafta da görüldüğü gibi bir saç tokasının arkası ile çekirdekleri ayıklıyoruz.
– Bir tencereye üzümleri koyup kapağı kapalı olarak bir süre kaynatıp, ocaktan alıp üzümün saldığı suyu süzüyoruz. Aynı işlemi bir kere daha tekrarlıyoruz.
– Tencereye bir ölçü üzüm yarım ölçüden biraz fazla şeker koyarak reçel kıvamını alana kadar kaynatıyoruz. Bu arada üzümlerin şeklini bozmamaya gayret ediyoruz.
-Limon tozunu ekleyip bir taşım daha kaynattıktan sonra kavanozlara döküyoruz.
Afiyet Olsun!
Bu reçeli yapmak bana göre değil derseniz hazır yapılmışını Bozcaada merkezde bulunan 4 Hanımeli Restoran’dan ısmarlamanız mümkün.
Trackbacks