Sakızlı Kurabiye – Bir Çeşme & Alaçatı Klasiği
Hemen diyeceksiniz ki, “Sakızlı kurabiye niçin özellikle Çeşme’de yapılıyor ?” Çünkü bu kurabiyeyi diğerlerinden farklı kılan içine konan çok özel kokulu damla sakızıdır ve ülkemizde damla sakızı ağacı sadece Çeşme yarımadasında, Alaçatı bölgesinde bulunur. Çeşme’de *sakız ağacı yetiştiricileri de bu ürünü en güzel şekilde değerlendiriyorlar. Dünyanın her yerinde “ mastika” olarak bilinen sakızın kullanıldığı yerlere göz attığımızda, hamur işleri, reçel, tatlı, dondurma, lokum, şekerlemeler, likör ve başka alkollü içkiler ve bazı balık yemeklerinin tariflerinde sakıza rastlıyoruz. Eskiler içme suyunun içine bir parça damla sakızı atıp bekletirlermiş ki suyun tadı ve kokusu güzel olsun. Şimdilerde Türk Kahvesinin bile sakız aromalısı bulunuyor.
Benzer iklim ve toprak Ege Denizinde yine İzmir açıklarındaki Sakız adasında bulunuyor ve dünyada en fazla ve en kaliteli sakız üretimi de orada yapılıyor.
Bu yıl yolumuz yine Çeşme’ye düşünce, yerinden gerçek damla sakızı almayı tercih ettim ve tatil dönüşü size bu güzel kurabiyeyi tarif etmek için kolları sıvadım. İlk bakışta bildiğimiz un kurabiyesi gibi görünse de oldukça farklı bir lezzeti var. Çeşme ve Alaçatı’da bu işi yıllardır yapan eski ustalar var. Bu tarif de onlardan birinin.
MALZEMELER:
250 gr. tereyağı, (bu kurabiyede kesinlikle kaliteli bir tereyağı kullanmalıyız, çünkü kullanılan yağdan gelen kötü bir koku veya acı bir tat kurabiyemizin lezzetini bozacaktır.)
4 çorba kaşığı pudra şekeri
2 çorba kaşığı buğday veya mısır nişastası
Yaklaşık 2 ½ su bardağı un
2 kahve fincanı kadar ince dövülmüş fındık
1 çay kaşığı vanilya
2 çay kaşığı kabartma tozu
2 diş dövülmüş sakız!!! Dişlerin her biri en fazla bir nohut büyüklüğünde – toz olarak da 2 minik çay kaşığını dolduracak kadar olabilir, sakız fazla gelirse veya raf ömrü geçmişse kurabiyenizi acılaştırabilir!!!
Üzerine dökmek üzere bir miktar daha pudra şekeri
YAPILIŞI:
Oda sıcaklığındaki tereyağını un ve pudra şekerini, sakızı, fındık tozunu ,kabartma tozu ve vanilyayı ister hamur yoğurucuda isterseniz bir tepsi içinde hamur haline getiriyoruz. Burada önerim sakızı bir havanda azıcık toz şekerle beraber döverek kullanmanız veya önceden bir süre derin dondurucuda bekletip sonra dövmeniz, çünkü o zaman sakızı kolayca toz haline getirebilirsiniz . Bu şekilde una ilave ettiğinizde sakız bütün hamura eşit olarak dağılacaktır.
Hamurdan ufak bir parçayı elimize alıp yuvarlıyoruz ve hamurun dağılmadan ve elimize yapışmadan şekillendiğine emin oluyoruz. Yarım saat kadar buzdolabında dinlenen hamurumuzu ceviz büyüklüğünde yuvarlaklar halinde şekillendiriyor ve yağlı kağıt serilmiş tepside önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık 15 dakika kadar pişiriyoruz. Bu arada kurabiyelerimizin üzeri hafifçe çatlayacak ancak renkleri kararmayacak.
Fırından çıkan sakızlı kurabiyelerimiz iyice ılındıktan sonra üzerlerine pudra şekeri serpeleyerek süslüyoruz.
Bundan sonrası size kalmış. İsterseniz kokuyu duyup kapıyı çalanlara tattırır, isterseniz soğuyan kurabiyelerinizi bir teneke kutuda saklayabilirsiniz. Her iki durumda da Afiyet Olsun!
*Anlatılara göre sakız ağacı yetiştirmek bir aile işiymiş. Sakızın toplanması ailenin çocuklarına düşermiş. Her ağaç bir çocuğun sorumluluğundaymış, çünkü çocukların boyu küçük olduğundan ağaçların ince gövdelerine tırmanıp küçük elleriyle dallar arasında kalan en minik sakız damlalarını bile toplayabiliyorlarmış. Hanımlar ise saçlarına yapıştığı için toplama işini yapamıyorlarmış. Ayrıca sakız toplama işinin sabahın erken saatlerinde güneş etrafı ısıtıp sakızlar yumuşamadan yapılması gerekiyormuş. Sakızın sertken ve kesinlikle toprağa değmeden toplananı makbulmüş aksi halde tadı değişiyor.
Merhaba,bu tarifi kac yıl önce keşfettim hatırlamıyorum,herhalde bes yıl kadar olmuştur.yaptigim kurabiyeyi yiyen biri “alacatiya kim gitti “diye sormustu.izmirde yaşayan biriydi,tadını cok severmiş ve her gittiğinde alırmış.bu zamana kadar beğenmeyen çıkmadı,internette bir çok tarif var ama o zamanlar benim kafama bu yatmisti.şimdi sabahın altısı ve ben kurabiye yapıp sevdiklerime hediye edip onları mutlu edeceğim.bu guzel tarif için çok teşekkür ederim
Benim elimde çeşmeden aldığım damla sakızı macunu var ondan koysam olur mu sizce birde ne kadar koymalıyım bilgi verebilir misiniz 😊 tarif için teşekkürler
İnanın denemedim bu yuzden size ölçü vermem zor.Kusura bakmayınız. Sakızın dokusu bambaşka çünkü.
Merhaba
Eşim geçenlerde Balıkesir’den damla sakızı reçeli getirdi, damla sakızına bayılırım ancak reçeli ile ilk kez karşılaştım. Kurabiyelerde kullanmayı düşündüm ve tarifinizi deneyeceğim. Sizce damla sakızı reçelinden ne miktarda katmalıyım?
Teşekkürler..
Merhaba duydum böyle yapanları ancak onun da içinde bolca şeker var hiç denemedim,ama deneydim bir tatlı kaşığından fazla koymazdım sanırım.Başarılar
Kurabiyenizi denedim tadi guzel fakat sakizin tadini hic alamadim aci olur diye cok koyamadim cunku bendeki sakiz hazir paketlerde varya 3lu onlardan 4 tane koydum minik cay kasigi demissiniz onuda anlamadim beni aydinlatirsaniz sevinirim:)
Merhaba, sakız konusunda dikkat edilmesi gerektiğini diğer sakızlı tariflerimde de yazmıştım. Öncelikle sakız durmuş beklemiş olunca tadı ve kokusu kalmıyor,ayrıca acı dahi olabiliyor. Ben kilo ile satılan sakızdan 50 gr. kadar alıyorum. Havanda dövüp ufak çay kaşığı,yani bardakta şeker karıştırdığımız çay kaşığı kadar kullanıyorum.Sakızınızın tadı az geldiyse bir daha sefere artırabilirsiniz ancak çoksa bunun sonuçları kötü oluyor. Sevgiler.
Ben Amerika da yasiyorum ve gecen yaz Turkiye’ye geldigimde ablama “canim damla sakizli Cesme kurabiyesi istiyor” dedim birgun ve basladim internette tarif aramaya.. Daha ilk denememde o mukemmel lezzete ulastim. Gelirken yanimda damla sakizi getirdim ara sira yapiyorum ve her seferinde cok guzel oluyor. En sevdigim tarifler arasinda yerini aldi… Bu harika lezzeti paylastiginiz icin cok tesekkurler. Herseyiyle tam kararinda bir tarif!
Teşekkürler
benim kurabiyeler çok yayıldılar..fırın ısısı ve hamurun dolapta bekleme süresi sizin verdiğiniz gibiydi. neden böyle olmuş olabilir?
Merhaba bu tür hamur işlerinde kullanılan malzeme yağ ve un özellikle çok önemlidir.Mutfak ısınız biraz serinse hamurunuz kıvamlı görünür oysa unu az gelmiş olabilir,veya tam tersi Unu az gelen ve kabartma tozu fazla kaçan hamurun yayılması büyük olasılıktır. Bir dahaki sefere un m,ktarını biraz olsun artırmanızı önerebilirim. Sevgiler
ben çok büyük bir dalgınlık yaptım.tarifteki un miktarını yanlış görmüşüm.yarım bardak olarak yaptım.hatta bu kadar az unla olmaz diye biraz ekledim ama tarifin (aklımca doğru olan) dışına da çıkmak istemedim.bu gün tekrar denedim. akşam afiyetle yedik.gayet güzel oldu. sevgiler… 😀
Böyle şeyler olağan hepimizin başına gelebiliyor. Sonuç başarılı olmuş ya afiyet olsun. Sabırla denediğiniz ve dikkatiniz için teşekkürler.
Sakız Adası’ndan aldığım sakızları değerlendirmek için tarif ararken rastladım tarifinize. İçine katılacak sakız miktarı benim için çok önemliydi, çünkü bir önceki muffin denememde sakızı biraz fazla kattım sanırım o kadar acıydı ki midemizdeki bütün bakteriler temizlendi sanıyorum. Benim aldığım sakızlar toz halindeydi, miktarı çok doğru belirtmişsiniz, kurabiyeyi burnuma yaklaştırdığımda harika bir sakız kokusu geliyor ve kesinlikle acı değil. Tarifte yaptığım ufak değişiklikler oldu yalnızca, onları belirteyim: Çok ince çekilmiş fındığım olmadığından ve fındığı kavanozla ezerek parçaladığımdan hafif iri taneli fındıklarım oldu, bence yerken dişe gelmeleri güzel, yalnız iki kahve fincanı kadar çıkmadığından ve iri taneli olduklarından hamurun kıvamının ilk yoğurma sonrası tam olmadığını hissettim, yarım bardak daha un ekledim, daha iyi oldu. Bir de ben kabartma tozu yerine karbonat kullanıyorum, 2 çay kaşığı kabartma tozuna karşılık 1 çay kaşığı karbonat kullandım, o da doğru bir seçim oldu sanırım. En başta hamurun çok yağlı oluşu beni biraz korkutmuştu ama sonuç olarak yaptığım en iyi kurabiyelerden biriydi, ağızda çok güzel dağılıyor. Pişirme ısısı ve süresini de çok yerinde belirtmişsiniz, kurabiyelerim aynı fotoğrafınızdaki gibi oldu, hiç yanmadan güzel güzel çatladılar, bu sbah kahvaltımızı şenlendirdiler, teşekkürler.
Övgüleriniz için teşekkürler. ben de tarifi Çeşme’den bir ustadan almıştım. Ama el elden üstündür derler ya . Ne güzel denemiş siz de farklılık yaratmışsınız.Aslında fındık dişe gelmesi güzel ancak dediğiniz gibi un görevi görmemiş oluyor.Afiyet olsun!
Merhaba malzemelerdeki dövülmüş fındığı tarifte göremedim. İsteğe bağlı sanırım.
Merhaba,çok haklısınız,fındık tozunu hamura katarken unutmuşum.Dikkatinize teşekkür ederim.Pek tabii ki sakız ve diğer katkılarla beraber hamura katılıyor ama istemezseniz kullanmayabilirsiniz.Ben düzeltmemi yaptım..:))
Merhaba 🙂
Fransa’da yaşayan bir arkadaşım için sakızlı kurabiye tarifi arıyordum. türk tatlarını tattırmak niyetindeydi arkadaşlarına. Sakızlı kurabiye denince de ilkin alaçatı’daki kurabiye fırınından yediğim enfes kurabiyeler gelir aklıma. Daha önce bu tarifinize rastlamadığıma şaştım doğrusu. Sonra blogunuzu gezindim… Çok hoş, özel şeyler yapmışsınız. Daha önce rastlamadığıma üzüldüm. Bu haftasonu bu tarif hem İstanbul’da hem Lyon’da denenecek 🙂
Teşekkürlerimle…
Ne kadar hoş yazmışsınız,teşekkürler.
Türk’ün “t”si, Alaçatı’nın “a”sı hep küçük olmuş; “shift” tuşu marifeti, şimdi gördüm!
Bunlar olağan şeyler:))
merhaba bu tarife göre yaptm ancak kurabiyeler yayıldı kabarmadı üstleri çatlamadı bile:((( niyeki acaba beni aydınlatırsanız sevinirm
Merhaba Sevgi hanım,muhtemelen kurabiye hamuru tam dinlenmeden veya fırınınız tam ısınmadan pişirmiş olabilirsiniz diye düşünüyorum,zira yıllardır yaptığımız bu tarif tamamen ustalarının ölçüsüne uygundur. Tereyağının cinsi ve ısısı da çok önemlidir. Bir kez daha denediğinizde başaracağınıza eminim.:))
teşekkür ederim.tekrar deneyeceğim:)