İçeriğe geç

Hangi Balık Ne Zaman Yenmeli ?

21 Eylül 2011

Balık avlama yasağı kalkar kalkmaz her yıl olduğu gibi bu yılda çeşitli tartışma platformları oluştu. Zaten son yıllarda aralıksız sürdürülen kampanyalarla denizlerimizde nesli tükenmekte olan balıklara dikkat çekilmekte ama sonuçlar pek de iç açıcı değil. Bir türlü balıkların şahı lüferin avlanabilme boyutu için istenen kararlar alınamıyor. Bu gidişle yok olmuş olan çocukluğumuzun “uskumrusu” nun yanına “lüferi” de eklemeye az kaldı. Biliyıorsunuz boğaz uskumrusu yerine çocuklarımız ithal Norveç uskumrusunu  tanıdılar. Lezzeti tartışılamaz olan lüferi de torunlarımıza ancak fotoğraflardan göstermemek için lüferin henüz yumurtlama erişkinliğine ulaşmamışı olan çinekop ve sarıkanatın avlanmasına ve yenmesine ben de karşıyım. İlişikteki takvimde bu sebeple sarıkanat ve çinekopun yeneceği aylara (x) işareti koydum. Belki böylece ben de bu konuya dikkat çekebilirim. Umarım ileride bu satırları değiştirmek mümkün olur.

Bu takvimde sadece doğal ortamında yetişen balıklardan söz ettim. Yoksa son yıllarda artan çiftlik balıkçılığı sayesinde her daim birçok balığa ulaşılabiliyor ama ben bunları ne öneriyor ne de listeme alıyorum.

Takvimdeki işaretli yerler balıkların en lezzetli ve en yenilebilir olduğu zamanları göstermektedir. Ancak bazı balıkların yılın her ayında yenilebildiğini de görüyoruz.

1.      Taze balığın gözleri parlak ve dışa bombeli olur.

2.      Taze balığın derisi gergin ve parlak olur.

3.      Taze balığa parmakla dokununca meydana gelen çukurluk anında düzelir.

4.      Taze balığı başından tutup kaldırınca kuyruğu aynen tepsideki gibi dimdik havaya kalkar.

5.      Taze balığın solungaçları canlı kırmızı olur. Solungaçlardan aşağı doğru kırmızı sıvı akıyorsa, bunun mürekkep olma olasılığı büyüktür.

6.      Taze balık neredeyse hiç kokmaz.

Balığı saklarken:

Aldığınız balığı hemen tüketmeyecekseniz için iyice temizleyip yıkadıktan sonra az da olsa tuzlayarak saklamanızı öneririm. Balıklar buzdolabında 3 gün, buzlukta 14 gün, derin dondurucuda ise bu süre 3-5 aya kadar saklanabilir. Balığımızı her zaman güvendiğimiz bir balıkçıdan almakta ve bu balıkçının uyarılarına dikkat etmekte yarar var. 

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: