Pırasa Ograten
Rahmetli anneannem bu yaptığım değişik yemekleri görseydi ne derdi acaba? Ona kalsa, bol kıymalı bir pırasa yemeği ya da pırasa köftesi neyimize yetmezdi. Üstelik o bizim yaptığımız kıymalı pırasayı da muhakkak ki beğenmez burun kıvırırdı, çünkü onun yemeklerindeki kıyma miktarı adeta sebzesiyle yarış ederdi . Bir kat sebze bir kat kıyma koyarak pişirdiği musakkaların tadı da o yüzden bir başka olurdu. Günümüzde artık sağlıklı beslenmek için yağ ve etten hafifletilmiş yemekler pişirmeye çalışılıyor, zira ne etler eski et, ne yağlar eski yağ. Tabii halis zeytinyağı ve halis tereyağını bunlardan ayrı tutmak gerek.
Pırasa son derece yaralı bir sebze olmasına rağmen mutfaklarımızda genellikle ya zeytinyağlısı ya da kıymalısı yapılagelmiştir. Benim mutfağımda da en çok köftesi yapılır. Bir de pırasalı börek vardır ki, eğer usulünce yapılmışsa tadına doyulmaz. Nadir de olsa bazı evlerde dolması da yapılır ama gelgelelim Avrupa mutfaklarında çok daha fazla yemeği yapılır pırasanın. Çiğden salatasını bile yapanlar vardır. Alman Fransız mutfaklarında sıkça yer alan sebze üzerine dökülen beşamel sosla hazırlanan “ograten”lerin arasında karnabahar, brokkoli, kabak gibi pırasa ograten de var. Ben de Alman şeflerden birinin kitabından aldığım bu tarifi deneyip sizler için fotoğrafladım. Yumurtalı beşamel sosunu ve kaşar peynirini gören pırasa da diğer sebze arkadaşları gibi bambaşka bir şeye dönüştü. Biz afiyetle yedik. Şimdi sıra sizde.
MALZEMELER:
4 kişilik
½ kg. pırasa, tarife göre mümkünse daha beyazca tarafları( ben yeşillerini sevdiğim için onları da kullandım ama yeşillerin piştikten sonra kesilmesi gerçekten zor oluyormuş)
150 gr. yağsız kıyma
1 adet soğan
1 adet etli kırmızı biber( buzluğumdan çıktılar)
1 adet etli yeşil biber( buzluğumdan çıktılar)
1½ su bardağı süt
1 kahve fincanı tam buğday unu
1 yumurta
1/2 yemek kaşığı halis tereyağı veya 1 yemek kaşığı süt kaymağı
½ su bardağından biraz az İzmir Tulum peyniri rendesi
Az tuz, karabiber, pul biber
2 yemek kaşığı domates sosu
3-4 diş sarımsak
YAPILIŞI:
Genişçe bir tavaya biraz zeytinyağı koyup altını açıyoruz. Birkaç diş sarımsak ekleyip hafifçe pembeleştiriyor ardından iyice yıkanmış ve yaklaşık 10 cm. uzunluğunda kestiğimiz pırasaları ekliyoruz. Pırasaları iyice yumuşayana ve renkleri dönene kadar ağır ağır, alt üst çevire çevire kavuruyoruz. Yumuşayan pırasaları boyuna olmak üzere bıçakla yarıp şekilleri bozulmadan alt üst edip biraz da kapak kapatarak pişiriyoruz. Toplam kavurma süresi 20- 25 dakika kadar. Ardından pırasaları bir spatula yardımıyla fırın kabımıza alıyoruz. Üzerine önceden pişirerek hazırladığımız kıyma harcını döküyoruz. (Bu harcı, soğan ve renkli biberleri, iyice söndürdükten sonra içine kıymayı ve domates sosunu katıp biraz da su ekleyerek pişiriyoruz.)
En sonunda da içine bir yumurta ve peynirimizin yarısını kattığımız beşamel sosumuzu ilave ediyoruz. Kalan peyniri de üzerine serptikten sonra 40 dakika kadar 180 derecelik fırında pişiriyoruz.
Afiyet Olsun!
Benzer bir yemek de pırasalı patates fırında.
Pırasa çok seven bir aile olarak tam bize uygun. Elinize sağlık.