İçeriğe geç

Zeytinyağlı Ekşi Elma Dolması

02 Eylül 2011

Şimdi bazılarınızın yüzlerini soru işaretleriyle karışık buruşturduklarını görür gibiyim. Oysa can eriğine tuz nasıl yakışırsa bu ay tezgahlara gelen mayhoş elmaya da öyle yakışır. Birçoğumuz çocukken bu elmalara tuz atarak yemişizdir. İşte benim elmalı yemeklere olan merakım da çocukluk günlerime dayanır. İlk zeytinyağlı elma dolmamı bir Alman dergisinden aldığım tarifle yapmıştım. Oysa Türk Yemekleri’ni incelemeye başlayınca gördüm ki Anadolu’muzun özellikle Erzurum, Erzincan çevresinde çok eskiden beri yapılagelen bir yemekmiş elma dolması. Benim tarifim bu yöresel tariflerden biraz farklı olsa da benzer yönleri de var.

Tam da zamanıyken bir kere denemenizi öneririm. Belki de konuklarınıza böyle özel bir ara yemekle sürpriz yapmak isteyebilirsiniz, ne dersiniz?

 MALZEMELER:

5-6 adet yeşil ekşi elma

2 adet kuru soğan

1 miktar dolma fıstığı

¾ bardak pirinç

2-3 kesme şeker

Arzu ederseniz 1 çorba kaşığı kuş üzümü

1 çay bardağı zeytinyağı

1 kahve fincanı dolusu veya arzuya göre daha fazla kıyılmış dereotu

Tuz, karabiber

1 tatlı kaşığından biraz az tarçın   (elmaya en yakışan baharat olduğundan tarçını bol tutuyorum ve aromasını bastırmaması için nane koymuyorum)

Tuz, karabiber

Elma ekşi olduğundan dolmanın içine fazla limon kullanmıyorum.

YAPILIŞI:

Elmaları yıkayıp tepelerini kesiyoruz.

İçlerini çok fazla derin olmamak şartıyla boşaltıyoruz.

Hazırladığımız dolma içini doldurup bir fırın kabına yerleştiriyoruz.

Bir bardaktan bira az su ve bir miktar da zeytinyağı ilavesiyle 180 derecelik fırında dolmanın içi pişip elmalar dağılmayacak şekilde pişiriyoruz. Elmaların tepelerine bir parça çubuk tarçın saplayarak süslüyoruz. Soğuk olarak servis yapıyoruz.

Afiyet Olsun!

Elma Dolması içi:

Ufak küpler halinde kesilmiş soğanları ve dolma fıstığını bir tencerede 2-3 kaşık zeytinyağı/ay çiçek yağı ile pembeleştiriyoruz. Ardından pirincimizi de ilave edip biraz döndürdükten sonra 1 bardağa yakın ılık su ve tuz ilavesiyle dolma içini pişiriyoruz. Burada diğer zeytinyağlı dolmalardan farklı olarak dolma içinin biraz daha fazla pişmesi yani tıkır tıkır kalmaması gerekiyor, aksi halde elmalar çabuk pişip pirinçler diri kalabilir.

En sonunda tarçın, karabiber ve bolca dereotu ile tatlandırıyoruz.

 

 

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: