ANNEANNEMİ ANIYORUM
Anneannemin yemeklerinin tadı bir başkaydı doğrusu… Kullandığı malzemeler mi başkaydı gösterdiği özen mi, yoksa her ikisi de mi? Okuldan gelir gelmez mutfağa dalar onun hazırladığı güzelim yemeklere yumulurduk. Ancak şu bir gerçek ki ailemizin özellikle anne tarafında, sadece kadınlar değil erkeklerin de mutfakla çok sıkı ilşkisi vardır. Anneannemin dört erkek kardeşinin de mutfakta özel maharetleri vardı. Bu beceri dayıma ve onun da erkek torununa yansımış.
Anneannem uzun yıllar bizim evde yaşadı ve annem çalıştığı için mutfak ona emenetti. Lezzetli yemek yapmanın sırlarını en kolay ondan öğreneceğimi farkettiğimde henüz çocuk yaştaydım. Her fırsatta yanında durup yaptığı yemeklerin, kurabiyelerin tariflerini yazardım. Çünkü, nur içinde yatsın kendisi herşeyi ezberden yapardı. Sofrayı donatır, beğenileri toplar ve daha herkes tatlısını yerken masayı toplamaya başlardı. O zamanlar tatlı ve meyve, yemeğin hemen ardından sofrada yenirdi. Kızkardeşim ve ben evlenip kendi yuvalarımızı kurduktan sonra da sık sık ziyaretimize gelir özlemini duyduğumuz yemeklerini bizim mutfağımızda yapardı. Anneanne eli değmiş yemekler, börekler ve tatlılar konuklarımız için kurduğumuz sofralarda yerini alırdı.
Aramızdan ayrılmadan çok kısa bir zaman önce, yani seksenli yaşlarının başında halen mutfaktaki görevini bırakmamıştı. Sırası geldikçe tariflerini sizlerle de paylaşacağım mafiş, hanım göbeği, kadın göbeği, irmik tatlısı, yoğurt tatlısı gibi tatlılar, aile yadigarı özel yemekler, patlıcanlı, kıymalı börekler, dondurmalar kendi mutfaklarımızda halen yerlerini korumakta…
Onun hatırasına ilk tarfimiz onun unutulmazı Mafiş… Nur içinde yat anneanneciğim. Bu tatlıyı her yaptığımda seni sevgiyle anmaya devam edeceğim….
MAFİŞ
Arapça karşılığı ‘yok’ demekmiş ama bence siz anlamını bırakın da tadına bakın derim. Anneannemin sağlığında mafiş siz misafir ağırlandığını pek hatırlamayız. Yapılışı biraz zor ve zaman alsa da yemesi pek kolay ve çabuk olur.
Aşağıdaki ölçü için ben 8 kişilik diyorsam da siz bana inanmayın, 6 kişi için idealdir. Yok ben tatlı çok severim daha yaparken yiyenlerdenim derseniz ona karışmam.
MALZEMELER:
1 yumurta
1 yumurta kabuğu dolusu sıvı yağ
1 yumurta kabuğu dolusu sirke
1 fiske tuz
Aldığı kadar un
Şerbeti İçin : (şerbeti önceden hazırlayıp soğumaya bırakıyoruz)
2bardak şeker,
1,5 bardak su,
yarım limonun suyu
Yukarıdaki malzemelerle elimize yapışmayacak kıvamda bir hamur tutuyoruz. Yarım saat nemli bezle örtülü olarak dinlendiriyoruz. Tezgahı unladıktan sonra ikiye ayırdığımız hamuru 2-3mm. kalınlığında açıyoruz. Daha sonra açılan hamuru önce bir yönde sonra diğer yönde 2-3 parmak genişliğinde şeritler halinde kesiyoruz ve fiyonk şekli verip, unlanmış bir tepsiye diziyoruz.. Üzerine nemli bez örtüp, kızartma tavamızı hazırlıyoruz. Yağ iyice kızınca mafişleri alt üst birer kere çevirerek kızartıyoruz. Tavadan çıkartıp hemen soğumuş şerbete atıyoruz. Mafişler süzüldükten sonra servise hazırdır.
Bu tatlının bende de özel bir anısı var.Eşimle tanışıp, ilk evimize geldiğinde anneannem mafiş yapmıştı.
ışıl’cıgım, hayırlı olsun .. bizlere, hatırlamakta zorluk çektigimiz tarifleri verdigin için çok teşekkürler.. bunların bir de usta elden olmaları tatlının kaymagı olmuş!
yolun açık olsun..:)
sağolun
Merhabalar Işıl Hanım,
Öncelikle bu canlı ve zarif blog için sizi kutluyorum. Bizim de komşu teyzemizin yaptığı neredeyse kimsenin bilmediği bu mafiş tatlısını görünce bir mesaj bırakmak istedim. Özel günlerde yaptığı bu tatlıdan hemen bize de getirirdi Necla Teyze… Paylaştığınız emeğinizi ve bilginizi takip edeceğimden eminim, umarım uygulamaya da geçecek zamanlar yaratabilirim. Size başarılar ve kolaylıklar diliyorum.
Değerli vaktinizden ayırıp baktığınız için teşekkür ederim.Evet mafiş bir çoğumuzun unutulmaz lezzetidir.Umarım sizin de uygulacağınız tariflerime rastlarsınız.
Işılcığım süper olmuş.Harika bir fikir olmuş.Hayırlı olsun.Bloga henüz girdim .Doğrusu bende mafiş tarifi yoktu.Ellerine sağlık .Çok teşekkürler.Diğer anneanne yemeklerini de yazdın mı şimdi blogu gezicem.Hani yarma dolma,pırasa köftesi ve diğerleri gibi.
Teşekkürler,çok geç kalmış bir projeydi,bu…hepsi gelecek sırasıyla
SEVGİLİ IŞIL HARİKALAR YARATTIĞIN MUTFAĞIN KADAR HARİKA BİR BLOG HAZIRLAMIŞSIN.SÜREKLİ TAKİP EDEREK EMİNİM EPEYCE YARARLANACAĞIM.
BÜTÜN ARKADAŞLARIMA DA ÖNERECEĞİM.KOLAY GELSİN.
SEVGİLERİMLE
BAHAR KÖSOĞLU
Işılcım, ellerine sağlık. Anneannen nur içinde yatsın. Tariflerini ve seni hep izleyeceğim.
Isil Abla, kutluyorum… hemen sitenize üye oldum; ben de tariflerinizden faydalanir, hikayelerinizi okuma firsati bulurum… sevgiler…
canım ellerine kollarına sağlık. Çok zevkle okuduğum bir site olmuş. Bu vesile ile babaannemi tekrar tekrar rahmetle anıyorum.Mafişleri görünce kendimden geçtim. İmkan olsaydı ekranın içinden birkaçını alıp yemek isterdim.Ancak yutkunmakla kaldım.Yazılarının devamını bekliyorum,başarılar .
İsil supersin icim isindi takipcin olacagim
Ablacığım yazın bu soğuk c.tesi sabahı içimi ısıttı, gözlerimi doldurdu. Bu tatlının ve anneannemin biz de çok anısı var. bu gidişle gözlerimiz çok dolar.
Bir tarafım tatlı yeme derken, bir tarafım kalk yap şu tatlıyı diyor.
İyi ki bu işe kalkıştın, eline ve emeği geçenlerin ellerine sağlık!
Nihayet beklenen an geldi…….Çok önceden senden böyle bir girişim bekliyordum canım,takipçin olacagım,zevkle….Kutluyorum…
Işıl abla, hayırlı olsun
anneannenin yemeklerini, tatlılarını az yemedik, o lezzetli yemek yapma mirasını hepinize bırakmış, bu mirası onurlandırdığın için ne mutlu sana, günledir mafiş tarifi arayıp duruyordum, bu kıymetli tarifi paylaştığın için teşekür edrim.
sağol canım.
anaokulundan gelince oturturdu dizlerine başlardı masal anlatmaya bir yandan un kurabiyesi sıkıştırır ağzıma süt içirir illa doyururdu karnımı :), nur içinde yatsın ninem
Cok keyifli, lezzet kokularini disari yansitan bir site olmus. Spatulanin yanin da kalem de calisirsa tadindan yenmez. Annneane hakkinda daha cok hikaye ve ani isterim. Eski resimler, tariflerin yaninda o yemege ait varsa ani, heyecanla gormek istediklerim.
Okuyaniniz, kaynayan tencereniz bereketli olsun. Tebrik ederim.
Olumlu yorumun için teşekkürler. Sofra hikayeleri ,anılar ve tarifler gelecek.Yemek üzerine o kadar anlatacak şey birikmiş ki….
benim için çocukluğumun ilk tatlısıydı mafiş.. bi de kar helvası.. ikisi de ninemden miras.. annecim o kadar güzel anlatmış ki.. en az o kadar da güzel yapar.. deneyin derim.. vazgeçemeyeceksiniz..
Isıl seni bu girisiminden dolayi kutluyorum, gozlerim dolu dolu okudum yazdiklarini ve anılara daldim
TEŞEKKÜRLER CANIM,İZİN VERİRSEN GEÇMİŞTE BİRLİKTE OTURULMUŞ SOFRALARDA İSMİNİZ DE GEÇECEK.HATTA ELİNİZDE FOTOĞRAF VERSA BEKLERİM