İçeriğe geç

Bayram için, Cavcak Tatlısı:

27 Ağustos 2011

Bayram hazırlığı, Bayram alışverişi, Bayram harçlığı, Bayram giysileri, Bayram şekeri, Bayram heyecanı, Bayram ziyareti, Bayram sofrası veee BAYRAM TATLISI

Bütün bu ikilemeler kulağa ne hoş gelir değil mi? Hepsinde de eski bayramları anımsatan sıcacık duygular saklıdır. Zaman içinde ne yazık ki en çok değişime uğrayan geleneklerimizdendir bayramlar. Bazı aileler halen bütün eski alışkanlıklarını koruyor olsa da birçok aile için ya dinlenmek ya da seyahat etmek için bir sebep oluyor. Bütün yıl çok yoğun çalışan bir kesim ancak bayram günlerini piyangodan çıkmış bir mola gibi görüyorlar. İmkanı olanlar hemen şehir dışına kaçıp üç beş gün kafalarını dinliyorlar, olmayanlar da birikmiş ev işlerini yapabilmek için bu tatil günlerini bir fırsat biliyorlar.

Biz de çocukken seyahate giderdik ama “bayram ziyareti” için. Yakın akrabalarımızı ziyaret etmek üzere hemen her bayram Haydarpaşa’dan trene binilir Ankara’ya gidilirdi. Yengemiz bayram için ev eriştesi ev baklavası ve bayrama özel birçok yemek hazırlamış olurdu. Bazı bayramlarda da bizim ev yakınlarla dolar taşar, sofranın bir toplanır bir diğeri kurulurdu. O zamanlar “şeker bayramında” ziyarete gelen konuklara muhakkak tatlı ikram edildiğinden hem sofraya hem de ziyarete gelenler için çeşitli tatlılar pişerdi. Ne annem ne de anneannem baklava yufkası açmayı bilmezlerdi ama onların da kendilerine has bayram tatlıları vardı.

Mesela en başta tarifini verdiğim “mafiş”,  kadın göbeği, hanım göbeği, yoğurt tatlısı, irmik tatlısı, kahi ve tabii ki de tadı unutulmaz “cavcak”bunlardan bazıları. Bugün size “cavcak” diye adlandırdığımız hazır yufka ile yapılan bir tatlının iki değişik versiyonunu anlatacağım. Aslında her ikisi de çok kolay tatlılar ama bunlardan cevizli olanını haftalarca buzlukta saklayıp son anda kızartabileceğiniz için diğerine göre daha pratik sayılabilir. Ama muhallebili olanın da tadına doyum olmaz,hele bir de ağzınıza aldığınızda flop edip patlaması, hmmm…

Cavcak cevizli:

MALZEMELER:

2 adet çok taze yufka / 2 parmak genişliğinde şeritler halinde kesilecek

(yine tazeliğine çok emin olduğunuz baklava yufkası da olabilir)

1 1/2 su bardağı dolusu iyice ufalanmış ceviz (yufkaları delmeyecek boyutta)

1-2 tatlı kaşığı tarçın

1 çay bardağı toz şeker

Ayrıca *Şerbet

YAPILIŞI:

Dövülmüş cevizi toz şeker ve tarçın ile karıştırdıktan sonra fotoğrafta görüldüğü gibi muska şeklinde sarıyoruz. Kızgın yağda kızartıp soğuk şerbete atıyoruz. Biraz tatlıyı çektikten sonra delikli kepçeyle süzdürerek tabağa alıyoruz.

 

Cavcak muhallebili:

MALZEMELER:

2 adet çok taze yufka / Yaklaşık 3 parmak genişliğinde şeritler olmalı ki muhallebi kolayca sarılabilsin bkz. fotoğraf

500 gr. süt

1/2 çay fincanı un

1 kahve fincanı nişasta

1 çay bardağı kadar toz şeker

2 adet yumurta

Biraz vanilya

Ayrıca şerbet

YAPILIŞI:

Süt, şeker, un, nişasta ve vanilya ile koyu bir muhallebi pişiriyoruz. Muhallebimiz ılındıktan sonra yumurtaları birer birer içine yediriyoruz. İyice soğutup katılaşmasını bekledikten sonra yufkaların içine kaşıkla koyarak muska şeklinde sarıyoruz. Ardından da kızgın yağda kızartıp  soğuk şerbete atıyoruz. Aman dikkat eğer muskalarınıza fazla muhallebi koyarsanız tatlınız tavada patlayabilir. Bu tatlının özelliği ağızda patlamasıdır 🙂Tavadan aldığımız tatlıları şerbete atıp hemen delikli kepçeyle süzdürerek tabağa yerleştiriyoruz. Şerbetin kesinlikle soğuk olması gerekir. Rahmetli anneannem muhallebili cavcak yapacağı zaman şerbeti ikiye ayırır öyle kullanırdı, çünkü sıcak muskalarla buluşan şerbet çabucak ısınır.  O da şerbeti soğuğuyla değiştirirdi ki tatlısı çıtır çıtır olabilsin.

 Bu safhada hatırlatmalıyım ki muhallebili cavcağı eğer normal yufka yerine baklava yufkası ile yapmak isterseniz o zaman muhakkak kol böreği gibi sarmalısınız ve tatlınızı kızartmak  yerine fırında pişirmelisiniz. Fırından çıkan tatlıya henüz tepside ve sıcakken  soğuk şerbeti dökmelisiniz.

 

 

 Her iki cavcak için şerbet ölçüsü:

500 gr. toz şeker

Şekerin üzerini sadece 1 parmak geçecek kadar su.

Yaklaşık ½ limon suyu

Şeker ve suyu koyulaşana kadar kaynatıyoruz, iki parmağımızı yapıştıracak gibi olduğunda ise limon suyunu ekleyip ocaktan alıyoruz. Soğumaya bırakıyoruz.

Reklam
4 Yorum leave one →
  1. Deniz Çilingirtürk permalink
    16 Ağustos 2012 17:15

    Bayram sofrasının olmazsa olmazları, cavcakla mafiş… Anneannem, canım Berşan’ım yaşasaydı da yapsaydı yine… İyiki yakışıklı elini anneme devretmiş de biz de bu tatlardan mahrum kalmıyoruz…

Trackbacks

  1. Bu Bayram Soframıza Gelebilirler « mutfak penceremden
  2. BAYRAM HAZIRLIĞI « mutfak penceremden
  3. Küçük bir hatırlatma « mutfak penceremden

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: